Eтнографска експозиция и художествена галерия са изложени в читалището в село Мало Конаре

Снимка: Pa1.bg

Много интересна етнографска експозиция и художествена галерия са  изложени в основно училище  „Св.св Кирил и Методий”  в пазарджишкото село Мало Конаре. Музейната сбирка отразява поминъка и бита на  жителите на селото в първите години на ХХ век. Сред експонатите са: автентична диканя, хомот, сърпове, паламарки, уред за почистване семената на памук, конопочукачка – оръдия, характерни за земеделския поминък.

Станът, който в онези години е бил  необходимост за всеки дом, е дарен в много лошо състояние, но една от бабите в селото го е поправила и дори  е изтъкала част от черга. В миналото на него са правени шарените бабини черги, здравото сукно за дрехи, чейза и даровете за  бъдещия дом.

Експонатите са събрани от Заприн Комсалов- местен краевед, ученици, учители,  жители- истинско народно дело. Чест за селото и училището е дарението от домакински съдове на проф. Величко Минеков-скулптор, роден в Мало Конаре.

Етнографската изложба се на мира на последния етаж на местното училище, като учителите по история я използват, за да провеждат открити уроци по родолюбие.

По повод 10-ят юбилей на Танциов състав „Мало Конаре“ във фоайето на читалището също е обособен етнографски кът, където са представени носии от малоконарския край, както и предмети от бита.