Chef Андре Токев и Събин Ранков гостуват на събора на боба и наденицата в Железница

Кулинарите ще опитат пресен пържен шаран и маринован сом по средиземноморско-сопотски

Снимка: bTV

В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев и Събин Ранков ще заведат зрителите на „Ловци на храна” по bTV в Централен Балкан. Те ще посетят язовир Сопот до село Голяма Желязна, където любезният домакин Петър ще им покаже риболовните практики за бяла риба, сом, костур, таранка, платинка, бабушка, бял амур и шаран. Докато журито на MasterChef кара каяк, Събин ще подсигури рибата за приготвянето на апетитна местна рецепта.

Chef Андре Токев ще подчертае, че помашкото население в района на Троян се гордее с един от най-правилните български говори в страната, присъщото си трудолюбие и любопитни кулинарни традиции. В региона се отглеждат множество зеленчуци, а бързоводните реки изобилстват от различни видове риба. Кулинарите ще опитат пресен пържен шаран и маринован сом по средиземноморско-сопотски.

Андре ще посети и махала Баба Стана, близо до Троян, за да се запознае с историята на планинското  убежище, където праотците ни са намирали спасение от османците. Параклисът е напълно възстановен от Джон Бризби, чиито предци са живяли на красивото място. Англичанинът е потомък на един от най-богатите българи до Втората световна война, голям местен благодетел, изградил училище и множество къщи в околността. Преселилите се във Великобритания негови наследници, продължават делото му и поддържат махалата жива.

Следваща спирка на „ловците на храна“ ще бъде празникът на наденицата и боба в Житница. В партньорство със село Смилян, местните създават уникална инициатива, която промотира перфектната комбинация на традиционните продукти за региона. Кулинарите ще си купят фасулевица – специфичен сорт, подходящ за салати, а Панчо ще ги нагости с вкусен колбас. Chef Токев ще върне жеста с авторската си интерпретация на класическото ястие, но комбинирано с патладжани и ябълки.