90 деца с двигателни и ментални проблеми плуваха в Пазарджик

Домакини на проявата бяха сдружението”Пазарджик спортува” и СК ”Шампион”

Снимка: СК "Шампион"

В Пазарджик се проведе  IV турнир по плуване за деца с двигателни  и ментални проблеми. Домакини на проявата бяха сдружението”Пазарджик спортува” и СК ”Шампион”.

Участие взеха над 90 деца от 13 плувни клуба, организации и фондации, които се занимават целенасочено с дечицата с проблеми – Воден път, Равен  старт, ВСИ, Parakids, Русе, ”Ал.Русев”, ИСА, ФАФА, София, ”Дамини”, ”Младост 91”, ”Делфин” и „Шампион” от Пазарджик. Тържествено турнирът бе открит от кмета на Пазарджик Тодор Попов, Рени Камберова и Йордан Йовчев.

В организацията се включиха много известни български спортисти – Йордан Йовчев, Петър Стойчев, Антъни Иванов, Радослав Янков и националните отбори по волейбол и бадминтон, като всеки от тях подписа картичка с послание за всяко дете, участник в състезанието. С подкрепата на Община Пазарджик малките спортисти получиха грамота, лакомства и плюшена играчка за спомен, както и плувна шапка.

Децата се състезаваха в групи по 5 деца според тяхната диагноза, като всяко дете получи медал. Проведоха се демонстративни серии по 25 и 50 метра, както и дисциплините 25 и 50 свободен стил,25 и 50 гръб, 25 бътерфлай, 50 бруст и 100 съчетано. Много емоционално се подкрепяха всички деца, родители и треньори, защото това е едно състезание, доказващо, че различните деца са също много упорити, следват мечтите си и постигат резултати в сините коридори. За много от тях водата е единственото място, където се чувстват наистина свободни.