8 души са задържани след спецоперация на полицията в областта

Архив

Вчера на територията на областта се проведе специализирана полицейска операция, съобщиха от ОД на МВР. Тя е разпоредена от Главния секретар на МВР и е с акцент върху противодействие на битовата престъпност и безопасността на движението по пътищата. В акцията бяха включени екипи от отдел „Противодействие на престъпността“ при ОДМВР-Пазарджик, районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград и Пещера, сектор „Пътна полиция“, екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив.

В различни етапи от действията участие взеха и инспектори от ОД „Безопасност на храните“ и Дирекция „Инспекция по труда“. По време на полицейската операция са разкрити 17 престъпления, образувани са 9 досъдебни производства, задържани за срок от 24 часа са 8 човека.

Извършени се проверки на 1459 лица и 968 моторни превозни средства. Инспектирани са 10 пункта за изкупуване на метални отпадъци, 14 заложни къщи, 6 автоморги, 16 питейни и увеселителни заведения. За установени нарушения на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи са съставени 98 акта. Установени са извършителите на четири кражби, един непълнолетен извършил вандалска проява в Брацигово, 4 водачи са засечени да управляват автомобилите си без регистрационни табели. При проверки в жилища са открити 5 кг. Сух нарязан тютюн, 440 саморъчно направени цигари и 70 литра с алкохол, всичките без бандерол.

Три са случаите на незаконен добив или съхранение на дървесина. Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик съвместно с инспектори от Областна дирекция „Безопасност на храните“- Пазарджик са проверили частен имот във Велинград, собственост на 64-годишен мъж от курорта. В приземно помещение била открита обособена нелегална кланица на животни, в която проверяващите открили 53 агнешки трупа подготвени за търговия.

В двора били приготвени за умъртвяване още 37 агнета, които към момента на проверката са били без ушни марки, без никакви документи за произход или ветеринарно-медицински документи за качество. Установено е наличието на 215 килограма субпродукти. Проверката по случая продължава от компетентните органи.