66 са пациентите, които посещават МБАЛ-Пазарджик за хемодиализа

Днес е Световният ден за борба с бъбречните заболявания. Отбелязва се от 2006 г. през втория четвъртък на месец март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести. Целта е да се акцентира вниманието на хората върху опасността от бъбречните заболявания, важността от ранното им диагностициране и проблемите на болните, чийто живот е белязан от хроничните бъбречни заболявания. Тази година мотото на Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания е „Бъбречно здраве за всички“.
66 са бъбречно болните пациенти, които три пъти в седмицата посещават Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик за хемодиализа. От тях 36 са мъже, а 30 са жени. Най-дълго над 19 години в отделението се лекува 62-годишен мъж. Най-възрастният пациент на диализната структура е 79-годишна жена, която от 15 години е на хемодиализа. Най-младият пациент е 20-годишно момче от Велинград.11 са болните с хронична бъбречна недостатъчност от Пазарджишка област, които чакат за трансплантация и са включени в листата на Евротрансплант.
Преди три месеца във Франция успешно бе трансплантиран 43-годишният Неделчо Гарджаров от пазарджишкото село Тополи дол. В продължение на 17 години той е на хемодиализа преди да получи одобрение от френска клиника за трансплантация. От две седмици Неделчо вече си е в България и е в много добро състояние, съобщи началникът на Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Росица Робова, която следи състоянието му. Тя се надява и други техни пациенти да получат шанс за нов живот.
Д-р Робова е категорична, че правилното и навременното лечение на бъбречните заболявания може да предотврати опасността от възникване на усложнения и развитие на хронична бъбречна недостатъчност. Тя препоръчва два пъти годишно да се правят прегледи при нефролог. Това се отнася особено за болните със захарен диабет и високо кръвно налягане.
За съжаление COVID-19 също провокира бъбречните заболявания, а някои от нашите пациенти стигнаха и до хемодиализно лечение, обясни д-р Робова. Има вече болни, които след ковид усложнения са останали на диализа. Тя предупреди, че и т.нар. постковид синдром може да доведе до проблеми с бъбреците.