Отбелязваме Благовещение

Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя

Снимка: debati.bg

Благовещение или Благовец е евангелско събитие, при което Архангел Гавраил възвестява на Дева Мария за това, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството – Сина Божий – Исус Христос.

Благовещение се отбелязва всяко година на 25 март. Утвърден е от Православната църква през седми век. Почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26 – 38:

26. А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет,
27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.
28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав.
30. И рече ѝ Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;
31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.
32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;
33. и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.
34. А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?
35. Ангелът ѝ отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.
36. Ето и Елисавета, твоя сродница, наричана неплодна, и тя зачена син в старините си, и е вече в шестия месец;
37. защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума.
38. Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея.

Макар да е във Великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад и др.  Пече се пита, която се намазана с мед и се раздавала на съседи и близки.

Според някои народни вярвания, характерни за някои региони се смята, че на този ден всички рани заздравяват по – бързо. Смятало се също, че през деня всяка отрова губи силата си. На този ден, стопаните премитат дворовете и къщите, палят огньове  и ги прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци