5566 доброволци от областта събраха над 157 тона отпадъци

78 места в областта са почистени

Над 5000 доброволци участват в акциите по почистване, вчера днес се проведаха в различни точки на област Пазарджик. Извозването до регионалните депа продължава и днес, достъпът до тях е свободен за всички транспортни средства, които се включват в инициативата. По данни на общините общият брой на по-големите почистени места в областта е 78. Това са паркове, места за отдих, игрища и детски площадки, горски местности, паметници, екопътеки, зелени площи около стадиони, язовирни ивици, пътища до курортни места и емблематични местности за региона ни.
Областният управител Стефан Мирев, екипът на Областна администрация Пазарджик и членовете на Сдружение Ловно-рибарско дружество „Сокол 1893“ Пазарджик, почистиха зелените площи около водоема край село Звъничево и паметната плоча на опълченеца Иван Соколов в центъра на Пазарджик.
Една от най-мащабните акции проведоха служителите на РИОСВ – Пазарджик, които заедно с доброволци от общините Батак и Ракитово почистиха от отпадъци крайбрежието на язовир „Батак“. Най-много акции по почистване и най-масово участие в днешната кампания имаше в община Велинград, където се включиха над 1300 доброволци.
Доброволци от с. Бъта почистиха районите около река Луда Яна и нейните притоци. С помощта на тежка техника, осигурена от „Асарел-Медет” бяха разчистени три нерегламентирани сметища за строителни отпадъци – две в село Бъта и едно в местността Летището в село Баня. Сред участниците в акцията имаше и чуждестранно присъствие в лицето на Джеси Потестас – доброволец по програма „Фулбрайт”, който работи като помощник-учител по английски език в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище, и алжиреца Ясин Ясино, който има къща в село Бъта.
От рано сутринта до късните следобедни часове на съботния ден, продължиха акциите по почистване на територията на област Пазарджик, която за седма поредна година се включи в националната кампания „Да изчистим България заедно“ 2018г. на bTV Media Group. За първа година доброволческата инициатива съвпада с най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. На 15 септември, в Световния ден на почистването, България чисти заедно с милиони доброволци от 150 страни.