Тодор Каракашев и Илиян Кузманов – две поколения, осъдени да са победители

Тодор Каракашев и Илиян Кузманов са две поколения на Пазарджишката литературна сцена, които са осъдени да са победители. Илиян през последния месец оглавява две класации в Amazon.Com е на 15то място по продажби, а в книжарници Greenwich е в най-четени автори.

Отделно от това участва в три престижни Американски литературни награди: Indie Reader, Literary Titans и една от най-престижните зад океана – Reader’s Favorite, в която вече е започнал да получава 5 Stars Reviews (най-висока оценка) от критиците. А от своя страна, Тодор Каракашев е най-успешният Пазарджишки писател, нашият жив класик, най-титулуваният ни детски автор, но и литературен историк („Осъден на Помилване“ е книга превеждана и на други езици за един от световните титани – авторът на „Майстора и Маргарита“- Михаил Булгаков). А преди една седмица получи още една награда от Община Пазарджик за поезия на името на Иван Динков.

Когато ми каза че е писал книга за Булгаков си казах това е съдба, този човек го искам до мен!“, разказва Илиян за вече две годишното си приятелство с Тодор. „Почти всеки ден сме заедно, дори и за по едно бързо кафе и това вече две години. Понякога не е задължително да се учиш от някого, който менторски те наставлява, това се получава и по един по-естествен начин. Дали ще е в непринудени разговори, дали ще е в това което правим или се опитваме да правим, въпреки че не ни се получава. Раздавахме храна на артисти когато започна кризата. Радвали сме други за празниците.

Правили сме и четения и купони. Наслушал съм се на пиперливи и готини разкази за града ни преди в годините, за чисто човешката и греховната страна на писатели, поети, художници, артисти и музиканти. Последното, с което се включих да помагам на Тодор е един конкурс за разкази, на който финалът ще е другата година. Като в заключение искам да кажа, че са малко такива хора като него, даже смятам че в Пазарджик друг такъв няма (стъпил на земята здраво, деен, народен, интелигентен, находчив, ерудиран…) и когато в един момент се оттегли с него ще свърши една цяла епоха на човека Каракашев, след която ме е страх да си помисля какво ще дойде!.“