35-годишна жена с марсилска треска се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик

Снимка: Архив
35-годишна жена с марсилска треска се лекува в момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик. Тя се е заразила след ухапване от кучешки кърлеж. Това е вторият случай за годината, съобщи началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева.
Първият случай е при седемгодишно дете. Зачестяват случаите на ухапвания от кърлежи в региона, отчитат специалистите. Какви са симптомите на тези заболявания? Ние може и да не разберем, ако ни се забие кърлеж.
Д-р Пишмишева коментира, че е възможно и това да се случи, тъй като при запиването си кърлежа отделя упойващо вещество, така че самото запиване да остане незабелязано.
Най-общо се следят няколко симптома. Няма как да знаем дали кърлежът, който е ухапал човек, е заразен или не е. Опитваме се с указанията, които даваме, да покрием спектъра на заболяванията, които са характерни за нашата страна. Първото нещо, което се следи, е повишаване на температурата, изразени болки по мускули и стави, промяна на мястото на ухапването или поява на необяснимо петно и появата на обрив, както и кървене.