Полицейски синдикат отказва 100 дни толерантност за нов министър

Синдикалната федерация на служителите в МВР с особено внимание очаква решението за министър на вътрешните работи. От синдиката напомнят, че договорените условия от срещата с премиера на 10 януари миналата година, при които временно прекратиха протестните си действия, включваха и искания /освен повишаването на основните заплати в МВР/, които до момента не са намерили развитие.

Постигнатият на срещата с министър председателя на Република България добър резултат е на път напълно да бъде обезличен от начина, по който се води социалният диалог в МВР, и липсата на каквото и да било намерение на управляващия го политически екип за конструктивност, непреднамереност и уважение към синдикатите като партньори.

Синдикатът приветства думите на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, произнесени на Международна конференция на 1 септември тази година, че „социалната проблематика е тема, която е сред прерогативите и суверенитета на всяка една държава“ и в този смисъл очаква лидерите на управляващата коалиция да вземат правилното решение относно избора на министър на вътрешните работи, доколкото реформата в Министерството е безусловна и поета като ангажимент на най-високо правителствено ниво.

Според синдикатът проявената толерантност и коректност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, която е имала за цел да не се увеличава напрежението и да се осигури максимално спокойствие и сигурност на гостите и гражданите на страната при провеждането му, както и с оглед изпълнение на поети ангажименти за съвместна работа по промените, не са оценени правилно.

СФСМВР няма да даде толеранс от 100 дни на нов министър по отношение решаването на проблемите в МВР, са категорични от синдиката. Те се надяват постът да бъде зает от човек не само с политически и законотворчески опит, но и познаващ работата и проблемите на Министерството.

Искаме реален диалог, на равноправни начала, с ясно разписани отговорности и срокове за изпълнение, съобщават от синдиката.