3 100 ученици преминаха екологично обучение в кампанията „Рециклиращо предизвикателство“

17 училища в Пазарджик в надпревара в кампания за разделно събиране организирана от Община Пазарджик и Екопак България

Снимка: Участниците в събитието

Днес в Пленарната зала на Община Пазарджик с участието на г-жа Гергана Табакова, директор на Дирекция „Образование“ бяха обявени резултатите от състезанието между ученици и учители „Рециклиращо предизвикателство“. Инициативата на ЕКОПАК България и общината е за поощряване на разделното събиране на отпадъци в града, опазването на природата и изграждане на устойчиви навици за разделно събиране сред учениците и техните семейства.

Кампанията, стартира на 12 март и бе насочена към всички ученици и учители от града. Проведе се в рамките на един месец в два етапа: I ви етап: Състезание за клас, събрал най-много пластмасови отпадъци от опаковки; II– ри етап: Състезание за най-активно училище- училище провело най-много часове на класа по темата;

В борбата за наградите се включиха 3 100 ученици от 17 училища. В рамките на инициативата бяха събрани 4 500 кг отпадъци от опаковки от пластмаса и бяха проведени 107 еко часове на класа с образователни материали, предоставени в онлайн платформата на Екопак България.

Г-жа Табакова „Училището първенец в тази оспорвана надпревара, показа наистина отличен резултат, тъй като едно и също дете е преминало през три различни обучителни единици“.

Г-н Кожухаров, представител на общината сподели, че „това е чудесна инициатива, която ни учи как да направим заобикалящата ни среда по-чиста, да възпита децата какво не трябва да правят, да не изхвърлят навсякъде отпадъци, а да пазят чисто. Благодаря на учителите, които се включиха активно във втората част на кампанията – образователната, която е и най-важната“, той връчи наградите на победителите от първият етап:

Първа награда от 500 лв. печели 1 В клас, НУ „Васил Левски“;

Втора награда от 300 лв. печели 2 В клас, НУ „Васил Левски“;

Трета награда от 200 лв. печели 4В клас, I-во ОУ „Климент Охридски“.

Изпълнителният директор на Екопак г-н Тодор Бургуджиев връчи наградите на победителите от вторият етап:

Първа награда от 3000 лв. печели I-во ОУ „Св.Климент Охридски“;

Втора награда от 2000 лв. печели ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“;

Трета награда от 1000 лв. НУ “Отец Паисий“.

Инициативата е част от усилията на Екопак България за изграждане и поддържане на ефективна система за разделно събиране на отпадъци. Ползите от рециклирането за обществото и околната среда са безспорни и затова популяризирането му сред най-младите е приоритет и добра инвестиция в зеленото бъдеще на града.