„24 часа“ „осветли“ пазарджиклийка за лидер на организирана престъпна група

Според "24 часа" пазарджиклийката Милена Митева е лидер на организираната престъпна група

Снимка: Милена Митева и Д. Карбанов /Фейсбук/

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Действията са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода им са извършени  претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването, и е „иззета“ криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева).

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. бяха иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Това е прессъобщението на пресцентъра на МВР. По свои канали „24 часа“ установява, че става дума за пазарджиклийката Милена Митева, която е обявена за лидер на групата, Димитър Карбанов и Любомир Болчев.

Според информацията на „24 часа“, те използвали пропуск в сигурността на системата, за да направят кражбата. Ударили платформата футуронетуърк. В нея се търгува с криптовалутата футурокойн. Тя е подобна на биткойните. Откраднатото се равнява на 5 млн. лв. Веднага след удара обърнали откраднатите футурокойни в други криптовалути и започнали да търгуват и с тях.

Митева, Болчев и Карбанов започнали да харчат, купили си и кола за 60 хил. лв.

Тримата са арестувани на 22 ноември. От домовете им са иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари. Открити са и множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

След акцията колата и криптовалутите са конфискувани. За лидер на групата е сочена Милена Митева, която от години се занимава с криптовалути. Тя и певецът са оставени в ареста от спецсъда. Любомир Болчев е на свобода с гаранция от 50 хил. лв. Решението може да се обжалва пред спецапелативния съд.

И тримата са неосъждани. Групата е обвинена, че е действала като банда за измами.