Румен Георгиев, фермер: Биологично производство в сектор „Животновъдство“ е много трудоемък процес

Снимка: agronovinite.com

Биологично производство в сектор „Животновъдство“ е много трудоемък процес, защото е свързано със специален режим на хранене на животните, който фермерите трудно могат да си позволят при тези икономически условия. Това каза Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в област Пазарджик.

По думите му на този етап животновъдите от Пазарджишко нямат намерение да рискуват с биопроизводство.

Биологично животновъдство е възможно в планинските части на страната, където животните на воля да пасат на чист въздух. Хранителният режим на животните, третирани по биологичен начин, включва консумацията на бирени каши, остатъци от свежи плодове и зеленчуци и натурална храна. Всички тези продукти са свързани с големи разходи, които на този етап фермерите не могат да си позволят, защото субсидиите не покриват тези разходи“, каза още Румен Георгиев.