23- дневна битка за живота на бебе Александър!

Без изоставени бебета посрещнаха Коледа в Неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик

Архив

15 са новородените, които са настанени в момента в неонатологията на лечебното заведение. От частна болница в Пазарджик в Интензивен сектор на Бъдни вечер са приведени две недоносени момиченца.

Близначките са от град Брацигово и са родени в 35-та гестационна седмица. Те се нуждаят от специални грижи заради ниското си тегло. Едното момиченце тежи 1 700 гр., а другото 1800 гр., обясни началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова. Тя съобщи и добрата новина, че след 23-дневно лечение малкият Александър от Пазарджик вече се прибира в къщи. Бебето се ражда в 36-та гестационна седмица на 3 декември.

Налага се спешно цезарово сечение заради проблемна бременност на 21-годишната майка, която е сръбска гражданка. Детето е доносено и тежи 3 кг, но първите изследвания показват, че е с дихателна недостатъчност и вродена пневмония. Това налага веднага да бъде поставено в кувьоз в Интензивния сектор на неонатологията. На втория ден от раждането си бебето развива и масивен белодробен кръвоизлив и състоянието му бързо се влошава, което налага спешно лечение. В продължение на 23 дни малкият Александър е под денонощното наблюдение на екипа от неонатолози, акушерки и медицински сестри, които успяват да го стабилизират. В световен мащаб между 30 и 50 % от такива случаи завършват с летален изход, съобщи д-р Пиронова. Бебе Александър бе изписано от болницата и зарадва своето семейство за Коледа. Засега малкото момченце ще живее в Пазарджик, след което ще замине заедно със своите родители за Германия.