Съботен туризъм: Панагюрище – дух, история, родолюбие и съвремие

Снимка: https://kamengrad.thracian-hoteliers.com/

Туристическата ни спирка днес е в красивия възрожденски град Панагюрище,  разположен в живописна котловина на Същинска Средна гора.

Районът на града е населяван от дълбока древност, за което говорят откритите над 300 паметници – некрополи, селища, крепости, военни лагери и пътносъобщителни съоръжения. Тук през желязната епоха живее тракийското племе великокойлалети, които през V-IV в. пр. Хр. са част от Одриското царство.

Ненадминат паметник на тракийската епоха е прочутото Панагюрско златно съкровище. То е открито в местността Мерул край Панагюрище на 08.12.1949 г. от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови. Състои се от 9 златни съда с общо тегло 6,164 кг и е датирано към V-IV в. пр. Хр. Съкровището, изработено от злато, е култов сервиз, състоящ се от фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Днес оригиналът може да се види в Националния исторически музей.

За средновековната история на града напомнят останките на крепостта „Красен”, които се намират на южните склонове на Същинска Средна гора, в близост до Панагюрище. Крепостта е съществувала като значителен административен и културен средновековен български градски център. Животът в нея замира в края на XIV в., когато тя е завладяна и опожарена от османските завоеватели.

Селището Панагюрище съществува от XV век. То придобива името си от панаира, устройван на брега на р. Луда Яна, разделяща града. По време на османското владичество е със статут на войнуганско селище (жителите му имали някои привилегии), което предопределя неговия икономически възход, достигнал връх през първата половина на XIX век.

Панагюрският край е един от центровете на Българското възраждане (XVIII – XIX в.) и на борбите за национално освобождение от османското владичество. По време на Априлското въстание срещу османската власт през 1876 г. градът е център на ІV революционен окръг. Тук населението се вдига най-масово и организирано на борба. В борбите за национално освобождение и обединение панагюрци дават над 1100 жертви. В памет на героите от Април 1876 г. е издигнат Мемориален комплекс „Априлци”, намиращ се на историческия хълм Маньово бърдо в центъра на града. На 9 км на северозапад се намира историческата местност Оборище, свързана с Априлското въстание, до която води и живописна туристическа пътека.

Сред интересните забележителности на града са старите му църкви. Най-старата църква в града е „Свети Тодор Тирон”, построена преди повече от 400 г. До нея през 1823 г. е осветен друг храм – „Свето Въведение Богородично”. В периода 1856 – 1860 г. е издигната и катедралната църква „Свети Георги”.

Задължителна спирка при опознаването на историята на Панагюрище е Историческият музей. Централната сграда на музея включва археологическа зала, в която са изложени оригинални находки, открити при разкопки в района на града. Централната експозиция на музея е посветена на участието на Панагюрище в Априлското въстание. Друга експозиция е посветена на освобождението на Панагюрище от османска власт и участието на панагюрци в Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.
Специална зала е отделена на Панагюрското златно съкровище. Тук може да се види копие на златния сервиз, а оригиналът се пази в Националния исторически музей в гр. София.

Историческият музей в града има няколко филиала. Сред тях е Духовниковата къща, строена през 1790 г., в която през 1871 г. българският революционер Васил Левски заклева членовете на местния революционен комитет. Друг обект към музея е Дудековата къща, в която е представена етнографска експозиция, показваща възрожденския градски бит на панагюрци от втората половина на XIX век. Експозицията, разположена в Джуновата къща, проследява възникването и развитието на възрожденската Панагюрска златарска школа и ползваните техники на изработка. В красивата синя Хаджидимитрова къща е показа колекция от художествени произведения, дърворезба, медникарски изделия, керамика и накити. Интересни за посетителите са още Тутевата, Лековата и Дриновата къща.

Специално място в сърцата на местните хора заема родната къща на Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня. През 1876 г. местният революционен комитет възлага на Райна да избродира знамето на панагюрските бунтовници. Днес къщата е превърната в музей, а в двора е погребана любимата българска героиня от Априлското въстание.

В града има няколко хотела и къщи за гости, които предлагат настаняване. Местната кухня, известна с вкусните си ястия, можете да опитате в някой от ресторантите на града.

Недалеч от Панагюрище се намират други интересни градове – СПА курортът Стрелча, градът музей Копривщица и град Клисура.

Източник: bulgariatravel.org