21-годишен от Звъничево се оказал в ролята на „муле“ при телефонни измами

Той е участвал в още две телефонни измами през отминалата седмица

Снимка: Архив

През последната седмица органите на реда отчели тревожна тенденция на зачестяване опитите за телефонни измами в Пазарджик и областта. В някои от дните полицаите получавали информация за извършвани поне 10-15 опита, основно на възрастни хора.

В петък криминалистите от ОДМВР и колегите им от Районното управление в Пазарджик получили информация, че непознат се е обадил на възрастна жена от града. Той се е представил за лекар и информирал нищо неподозиращата си жертва, че дъщеря и е претърпяла инцидент. За това спешно била необходима операция, но за целта са необходими 17 000 лева. Притеснената жената съобщила, че няма толкова пари в жилището си, като най-много може да събере 3000 лева. Измамниците веднага се съгласили, че и тази първоначална вноска е достатъчна за извършване на операцията и казали на жената да чака куриер, на когото да ги предаде.

Те обаче не подозирали, че криминалистите вече са блокирали периметъра на предаването. Така в полицейския капан попаднал 21-годишния Й.К. от пазарджишкото село Звъничево. Той е задържан в ареста на РУ-Пазарджик, а спрямо него е образувано полицейско производство. В хода на извършените оперативни действия полицаите установили, че в ролята си на „муле“ той е съпричастен и към две други телефонни измами станали преди седмица на територията на областния град. При тях две жени на 72 и 86 години били ощетени с общо 12 400 лева и златни накити. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.