Шест пункта за събиране на пластмасови капачки са обособени в община Сърница във връзка с кампанията „Капачки за бъдеще“

Шест пункта за събиране на пластмасови капачки са обособени в община Сърница във връзка с кампанията „Капачки за бъдеще“. Те са  пред Сградата на   Общинска  администрация, пред СУ „Св. св. Кирил и Методий”  в Сърница, пред  ОУ  „Н.  Й. Вапцаров”  в с. Побит камък, пред  ОУ „Г. С. Раковски” в с. Медени поляни, пред  Джамията в кв. „Петелци“ в Сърница и пред Централната джамия в града.

До момента със средствата набрани от събирането на капачки, са закупени кувьози за болници в малки населени места на територията на България. В такива градове подобна апаратура е най-необходима поради остарялата или изобщо липсата на такава и поради отдалечеността на някои градове от големите областни центрове, където има подобни апаратури.

Кувьозът е важен не само за недоносените бебета. Използва се в помощ на бебенца с дихателни проблеми след раждането, бебенца,
които са имали тежко раждане и имат нужда от допълнителна подкрепа, за да се адаптират към околната среда и др. Преди да се дари апаратурата, от „Капачки за бъдеще” проверяват дали съответното болнично заведение има на разположение специалисти с изкаран курс по неонатология, които да могат да работят с апаратурата и наистина да се помага на недоносените бебета.