2020 – вирусът, протестите, мерките /ОБЗОР/

Вирусът

Първият доказан случай на болестта в България е от 8 март 2020 г. Към 31 декември 2020 г. Има 201 220 потвърдени случая на коронавирусна болест. Има регистрирани 7515 смъртни случая и 118 335 оздравели.

На 13 март 2020 г. правителството обяви извънредно положение в цялата страна за срок от един месец, който на 3 април е удължен до 13 май 2020 година. От 14 май до 14 юни бе обявена извънредна епидемична обстановка, удължена до 30 юни. На 24 юни, заради сериозният ръст на заболели е обявено удължаване на извънредната обстановка до 15 юли. На 6 юли поради ръст на броя на заболелите извънредната обстановка е удължена с две седмици, до края на месец юли. На 27 юли е обявено удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на август. На 26 август с решение на Министерски съвет извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 септември. Впоследствие епидемичната обстановка се удължава до ноември, а след това до 31 януари 2021 година.

Блокадите

На 17 март, след препоръка на оперативния щаб за борба с разпространението на коронавируса и със заповед от министъра на здравеопазването, град Банско е поставен под пълна карантина за срок от 14 дни. На 31 март правителството вдига блокадата над Банско. От 00.00 ч на 15 април 2020 г. е обявено, че се въвеждат частично ограничителни мерки на територията на столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ в София, поради ръст на заболелите. На Разпети петък 17 април 2020 г.), със заповед на министъра на здравеопазването, се въвежда строг режим на влизането и излизането от столицата. Блокадата не важи за лекотоварни и товарни МПС, които прекарват медикаменти и храни, МПС със специално предназначение и др. На 21 април строгите мерки са облекчени и за влизане и излизане от София остават мерките, които важат за всички областни градове.

Мерките

Поредицата от мерки са групирани по категории: за безвъзмездна подкрепа, за преференциално кредитиране, мерки с инвестиционен характер, такива за общините, самоосигуряващите се и самонаети лица, земеделските производители и животновъдите и мерки в областта на туризма. Една от тях доби особена популярност под името 60/40. По мярката се изплащат средства на работодатели от всички икономически сектори за запазване на заетостта за работници и служители: чиято работа е била преустановена през периода на обявените от Народното събрание извънредно положение и извънредна епидемична обстановка. На работници които по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка са работили на непълно работно време, които са ползвали отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда, на които е запазена заетостта след подадено уведомление за масови уволнения.

Ваксината

Ваксинирането срещу вируса започна на 27 декември с препарат на фирмата Пфайзер. Пръв бе имунизиран здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Имунизационната кампания срещу COVID-19 продължава на територията на цялата страна. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на МВР и Министерството на отбраната, и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. Очаква се до края на януари в България да има доставени около 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за имунизирането на около 50 000 души.

Политическите страсти

Протестите в България през 2020 г. започнаха на 9 юли с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те са подкрепяни от президента Румен Радев, който апелира към прогонване на мафията от изпълнителната власт и прокуратурата, както и към страните-членки на ЕС да изразят позиция по ситуацията в страната, прерастваща в конституционна криза. От ГЕРБ организират контрапротест в подкрепа на кабинета. Контрамитингът е разположен в непосредствена близост до протестите, което създава условия за безредици. Част от протестиращите употребяват насилие срещу участници в контрамитинга, което провокира органите на реда и полицията задържа някои демонстранти. По време на шестата седмица от протестите, на 14 август премиерът Борисов предлага да се подготви свикване на Велико народно събрание и да се подготви проект на нова конституция, след което правителството да подаде оставка. В отговор Румен Радев прави обръщение към народа в което отхвърля тази идея, като твърди, че „разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори“. На 17 август ГЕРБ внася в Народното събрание проекта си за нова Конституция. След 16 седмици протестиращите постепенно намаляват като брой въпреки призивите на т.нар. Отровно трио и в края на ноември – спират.