Благотворителна   кръводарителска  акция  „Усмихни сърце“  ще се проведе  на  9 септември в Пазарджик

Кампанията е съвместна инициатива на  приятелите на Георги Арнаудов  и МБАЛ-Пазарджик

Снимка: Булфото

Благотворителна   кръводарителска  акция  „Усмихни сърце“  ще се проведе  на  9 септември  в Отделението по трансфузионна хематология на областната болница. Кампанията е съвместна инициатива на  приятелите на Георги Арнаудов  и МБАЛ-Пазарджик. Всеки, който иска да  се включи в нея може  да  дари кръв в Кръвна банка  от 7.30 до 12.30ч.

„Усмивката е заразителна. Тя може да се предава, но не като вирус, а като положителна емоция. Георги Арнаудов притежаваше най-заразителната усмивка, която  не слизаше от лицето му и в най-тежките моменти, когато беше болен. От почти три месеца той заразява със своята слънчева усмивка небесните ангели, сред които вече е, но остава да живее в сърцата на много хора, които не са го забравили. Георги вярваше, че трябва да откриваме причината, за да се усмихваме. И той и сърцето му бяха  усмихнати. Георги  показа, че може да обединява хора за благородни каузи. Кръводарителската акция “Усмихни сърце“ има за цел да обедини дарители, които да помогнат на хора, които имат нужда от кръвопреливане. Често не се замисляме за това, но всяка дарена капка кръв е необходима и важна за някой, и може да спаси човешки живот. Кръвта е сред най-ценните лекарства, а може би точно сега някой се нуждае да бъде спасен. Нека заедно да усмихнем повече сърца! Нека бъдем спасители!“, споделят организаторите  на благотворителната  акция.

На 09. 09. 2020г., когато се навършват  три месеца, откакто  Георги  Арнаудов  си тръгна от този свят, неговите приятели  ще дарят от своята  кръв , за да помогнат  на хора, които се нуждаят от кръвопреливане. Те призовават всеки, който може също да  се включи в тяхната акция. Предвидени са и малки подаръци за дарителите.

3107 души  са  кръводарителите, които  от началото  на годината до края на  месец август,  са дарили кръв в Отделението   по трансфузионна хематология  на МБАЛ-Пазарджик. 5 юни е денят с рекорден брой  доброволни кръводарители- общо за деня  са 57. Тогава се проведе и акция за онкоболния Георги Арнаудов. Само  през този ден за него кръв даряват 28 души, а  допълнително още 8 негови приятели  даряват кръв след няколко дни, съобщи началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева. Тя се надява младите хора на Пазарджик  отново да покажат,  че могат да се обединят за добро дело и да помогнат на повече хора. Кръвта, която се взема от Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Пазарджик, е за всички болници в областта. Кръводаряването е доброволен акт на милосърдие, на който е способен всеки здрав човек от 18 до 65-годишна възраст.

В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители и се използва при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, при тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.