20 хиляди сигнала за нарушени трудови права

Близо 20 хиляди сигнала за нарушени трудови права са получени във структурите на КНСБ за миналата година, най много са те за здравословните и безопасни условия на труд, заплащането и ползването на почивките и отпуските.

За първи път синдикатът е изготвил и класация – „Топ 10“ на нарушенията, за които се жалят работещите.

В Топ 10 от оплакванията е: „Възлагат ми работа, която не е свързана със задължения по длъжностна характеристика“. Следват: „Не се извършват профилактични медицински прегледи“, „Не ми заплащат труда за работа, която поемам на отсъстващ колега“, „Не ми дават възможност да ползвам целия платен годишен отпуск“, „Назначен съм на една длъжност, а работя друго“.

От КНСБ обаче се тревожат от новите сигнали. Въвеждат се неизпълними за работниците норми. Вицепрезидентът на профсъюза Тодор Капитанов:

„Това е новото острие на работодателите – да не заплащат достатъчно труда на работниците и служителите и затова те стоят на минималното възнаграждение или по-малко от него за страната“.

Не липсват и оплаквания за тормоз на работното място. От синдиката показват снимка на саморъчно написана от директор на учреждение бележка със заплаха към служителите:

„Пише: „Да не се лепят найлонови пликове по гишетата!!!“. Търкал съм всичко със спирт и, забележете: „и ще чупя ръце, ако пак видя найлона“, и подписът, това е подписът на работодателя. Няма да поменаваме кой е. Той ако има смелост, ще си каже кой е и защо го е направил“.

Източник: Pariteni