20 лишени от свобода се обучават в училището към затвора в Пазарджик

Снимка: Pa1.bg

Осем учебни кабинета, физкултурен салон, помещение за труд и творчество и учителска стая ще бъдат обособени в новия Обучителен център в затвор в Пазарджик  по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Това съобщи директорът на пазарджишкия затвор Веселин Коцев.

По думите му, изпълнението на проекта е възложена на външна фирма, като срокът за завършването на обекта е 100 работни дни. Предвижда се в рамките на 18 месеца съществуващ производствен цех в затвора да бъде преустроен в обучителен център. Обучението ще бъде част от социалната дейност за подготовка на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включване в обществото след освобождаването им.

Към момента 20 лишени от свобода се обучават в училището към затвора. Те имат възможност да получат дипломи за завършено основно и средно образование.

Малко над 400 са лишените от свободата в затвора в Пазарджик към момента, като в това число влизат тези от открит и закрит тип, както и рецидивистите. 300 от затворниците са с влезли в сила присъди. 10 от тях са с доживотни присъди.