Проблемът остава: Сериозно се увеличава броят на бездомните кучета в Пазарджишко

Снимка: "Лупа.бг"

Продължава проблемът с бездомните кучета в област Пазарджик. Системно четириноги се изхвърлят в района на околовръстното шосе в областния град и около болницата. Животните се доказват с бусове от съседни села и градове в късните часове и буквално се изсипват на пътя. Дезориентирани животните се групират и започват да обикалят на глутници. На кръговото кръстовище при КАТ в Пазарджик има над 15 бездомни кучета, които се движат организирано по пътното платно и създават опасности от инциденти.

Над 10 са и бездочните четириноги в района на големия супермаркет на светофара на ул. „Пловдивска“ и ул. „Мария Шутич“. Животните притичват от ромската махала и създават реална опасност за пазаруващите в хранителната верига и преминаващите автомобили по натоварената отсечка.  Същата е ситуацията и по бул. „Стефан Караджа“ в града.

Сериозен проблем с популацията на безомни кучета придължава да има и в курорта Юндола край Велинград. Почти всеки ден се наблюдава увеличение на броя на кучетата, най-често дакарани от други населени места. Забелязани са  и кучета с ушни марки, кастрирани от градове и оставени в покрайнините на селото. Много от туристите ги хранят и се грижат за тях, но това е само през туристическия летен сезон. Четириногите обикалят предимно около пазара в центъра на курорта.

Изоставени кучета могат да бъдат забелязани и в Средногорието. Животните обикалят по пътя Панагюрище – Стрелча и по отсечката Стрелча – Копривщица. Част от тях са породисти ,което говори, че доскоро са имали стопани, които след като са родили нежелано потомство са се оттървали и от новородените и от възрастните животни.