17 ноември – Международен ден за борба с рака на панкреаса

По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба с рака на панкреаса. Тази година датата е 17-и ноември, а лилавата панделка е приета като символ на деня и знак на подкрепа за болните с рак на панкреаса. Този месец поставяме на фокус грижата за здравето и важността на превенцията и ранната диагностика на болестта.

През последните години броят на пациентите, диагностицирани с рак на панкреаса, нараства с бързи темпове, и се предполага, че тенденцията ще продължи. Затова навременната диагностика е от решаващо значение. Важно е да се отбележи, че сред част от симптомите, които са характерни за появата на карцином на панкреаса, са жълтеница, болки в корема, гадене и повръщане, липса на апетит и загуба на тегло.

Важни фактори за превенция и ранна диагностика на заболяването са здравословното хранене и начин на живот. Определена роля играе и намаляването на нивата на стреса и забързаното темпо на живот. Или с други думи – поставете здравето си на първо място просто защото е незаменимо.