10-годишно дете се обърна към ЦИК с желание да стане кмет

С интересна проява на гражданска активност се занимава Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборния ден. Малко момче прати писмо до изборната администрация, с което настояваше да му се каже дали може да стане кмет.

Писмото докладва членът на комисията Георги Баханов. Праща го 10-годишният Божидар Илков от Благоевград. В любезно написания текст малкото момче казва името и възрастта си, споменава, че веднъж е писало на ЦИК, но без да получи отговор, с въпроса дали може да стане кмет на населено място, въпреки възрастта си.

„Това, че съм дете, мисля, че не е причина да ме игнорирате. Също така се надявам да спазвате необходимите срокове за отговор“, пише Божидар.

Баханов предположи, че първия път с колегите му са пропуснали да отговорят, защото са сметнали, че писмото е „фейк“. Той похвали интелигентно написания текст и предложи на комисията да прати отговор, че Божидар първо трябва да навърши 18 години, за да може да се кандидатира.

Какво решиха накрая комисарите, това не се разбра, тъй като микрофоните в заседателната зала на ЦИК отново бяха изключени, както редовно се случва. Но вероятно са решили да отговорят на будния малък гражданин.