Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори „реанимират“ партиите

За пръв път от 12 години насам изборите изглеждат непредвидими.

Снимка: Архив

Много интересни се явяват тези местни избори за анализаторите, които от години следят процесите в Пазарджик. За пръв път от 12 години насам изборите изглеждат непредвидими.

Нека накратко си припомним какво се случи преди четири години. Тогава отново имаше трима основни играчи. Победилият Тодор Попов, който спечели трети мандат, областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов, който остана втори на балотажа и Благо Солов, чиято кандидатура бе подкрепена от коалиция от малки партии.

Съвсем очаквано Тодор Попов бе сигурен за балотажа. Всъщност, ако не бе издигната кандидатурата на подставено лице, което се оказа негов съименник и обърка немалка част от избирателите му, Попов щеше да спечели още на първия тур.

Борбата за второто място, което дава право на балотаж бе между Найден Шопов и Благо Солов. Областният координатор на ГЕРБ спечели с по – малко от 2000 гласа преднина и се изправи срещу градоначалника на втори тур.

Между двата тура Шопов бе подкрепен от всички политически партии, които взеха участие в изборите.

Очакванията, че БСП, която се класира четвърта в мажоритарния вот с кандидата си Стоян Парпулов също ще го подкрепи останаха напразни. Симпатизантите на левицата отидоха „за гъби“ по време на втория тур и отказаха да подкрепят кандидата на основния си политически опонент на национално ниво.

Независимо, че увеличи вота с близо 6 000 гласа и стигна до 14 000, Найден Шопов загуби балотажа с Тодор Попов, който между двата тура увеличи гласовете си със 700 бюлетини.

Какво е различното сега?

Двете големи партии не залагат на изявени партийни лица!

ГЕРБ издигна кандидатурата на инж. Иван Панайотов, който при никакви обстоятелства не може да бъде причислен към активистите в партията на Бойко Борисов. До преди два месеца Панайотов бе шеф на пожарникарите в областта и деполитизиран. През целия си съзнателен живот, Панайотов е бил на държавна работа и от биографията му, даже и най – големите му зложелатели, не могат да се извадят тъмни сделки, сигнали за корупция, нечестно и укоримо поведение.

На тези избори Българската социалистическа партия и още няколко политически субекта от център лявото политическото пространство подкрепиха кандидатурата на Благо Солов. Предприемачът получи  убедителна подкрепа на проведената общинска конференция на местната структура на партията. Солов не е член на БСП и в никакъв случай не може да бъде механично причислен към управленски неуспехи в миналото.

При тези обстоятелства спокойно можем да направим извод, че  няма политическо противоречие, кандидатът на едната от големите партии, който стигне до балотаж, да бъде подкрепен от другата, защото нито Благо Солов, нито инж. Иван Панайотов са ярко изразени техни политически представители.

Сигналите от София

В Пазарджик от години се говори под сурдинка, че всичко, което се случва в общината е плод на уговорка между Бойко Борисов и Делян Пеевски. Не вярвам тези слухове да имат някакво реално покритие, но не можем да отречем някои очебийни факти. Първият безспорен е, че Тодор Попов бе избран за председател на Националното сдружение на общините в България по инициатива и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС по време на втория му управленски мандат. Също толкова е безспорно, че Тодор Попов получава категорична подкрепа на местни избори в онези избирателни секции, в които ДПС получава подкрепа на парламентарни и евроизбори. През всичките години на съществуването на партия ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов никога не е идвал в Пазарджик по време на предизборна кампания за местни избори!

Как е сега?

Ситуацията е коренно различна. За последните два месеца премиерът Борисов идва три пъти в Пазарджик, като не можем да не отбележим, че по време на третото си посещение той събра местния актив на партията и даде недвусмислени отговори, относно очакванията му за изборите на 27 октомври. По време на това посещение, той не е срещал Попов. Друго от посещенията, което ще остане в историята, като „разговор в джип“, ще се запомни с хладното отношение на вицепремиерът Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. По неофициална информация, лично премиерът се е ангажирал и изпратил в Пазарджик изборен екип, който организира цялостната предизборна кампания тук. Очаква се Бойко Борисов да дойде в Пазарджик и четвърти път по време на самата кампания, като категорично подкрепи кандидатурата на инж. Иван Панайотов.

От друга страна и сигналите, които пристигат от Делян Пеевски не са особено оптимистични за настоящия градоначалник. През летните месеци в един от вестниците му /най – тиражният/ излязоха серия от негативни статии.

Всичко това ме кара да мисля, че даже и да е имало подобна уговорка между Борисов и Пеевски /в което дълбоко не вярвам/, тя е останала в миналото и битката за Пазарджик ще се проведе тук на терен, а не в някой софийски офис.

Няма независими кандидати

Настоящите местни избори сложиха край на появата на независими кандидати и те се явяват като кандидати на партии или коалиции. Дали заради прагматичност, дали заради промените в Изборния кодекс на тези избори в Пазарджик няма кандидат издигнат от Инициативен комитет. На този етап приемам факта като положителен. Нека си припомним, че политическите партии са основен белег за демократичността на едно общество. Партии, които да извършват реални политики и носят отговорност за действията на своите кандидати. Друг е въпросът дали тези партии отговарят на нашите очаквания и дали харесваме техните идеи, послания и практики.

Кои партии и коалиции застават зад основните играчи на местните избори в Пазарджик?

Тодор Попов е издигнат от местна коалиция, в чийто състав влизат ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“,  ПП  „НОВОТО ВРЕМЕ“, ПП „ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ“ , ПП „СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ“. Кандидатурата на инж. Иван Панайотов е издигната от ПП ГЕРБ, а Благо Солов също е кандидат на местна коалиция, в чийто състав влизат БСП, ПП “ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“, ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ“, ПП „СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ“ , ПП „НФСБ“, ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ“.

За първи път през последните години в местните избори в града край река Марица ще има реална конкуренция между трима играчи, без ясен край.

Изборите на 27 октомври в Пазарджик са с непредвидим резултат и съществено значение за него ще има провежданата предизборна кампания.

Може да се твърди, че предизборните щабове на кандидатите ще решат крайният резултат и шансовете им са приблизително равни.

Досега кампанията на Тодор Попов с нищо не се различава от предишните три. Конкретика в управленската програма, прилично медийно присъствие, усилена работа на кандидатите му за кметове в селата „на терен“. Населените места в рамките на общината са обичайната „крепост“ на досегашния градоначалник, независимо, че сигналите, които пристигат оттам по време на настоящата кампания, в сравнение с други години, не са съвсем радостни за щаба му. Попов не влиза в полемика с другите кандидати, най – вероятно за пореден път няма да участва и в предизборни дебати, а неговата липса от тях прави провеждането им безсмислено, което е загуба за гражданите на общината, защото в добре организиран и проведен дебат, най – добре се виждат разликите в качествата на кандидатите и техните идеи за развитие на местната общност, което ще даде възможност на избирателите да направят своя информиран избор. Попов ще бъде позитивен, ще неглижира атаките от политическите опоненти и с чувство за хумор ще им отговаря.

Кандидатът на ГЕРБ инж. Иван Панайотов влезе в предизборната борба сравнително късно. Той е по – известен сред институциите, отколкото сред гражданите, защото дълги години бе шеф на пазарджишките огнеборци. С безупречна репутация и ерудиция, инж. Панайотов би могъл с добре организирана и проведена от щаба му кампания да преодолее изоставането и стигне до успешен край. В арсенала си, той има железен аргумент – ясен ангажимент от правителството към Пазарджик. В крайна сметка никой пазарджиклия не би искал неговият кмет да седи на дивана на някоя секретарка с часове, в очакване на прием от член на правителството. Сериозна заявка за намеренията му е и обявения нов обществен договор за добро управление, който представлява нова философия и практика на взаимодействие между администрацията и населението  и населението на общината. Кандидатът на ГЕРБ има добро медийно отразяване на предизборната си кампания, което е реална предпоставка за достигането на идеите му до голям кръг от хора. Информацията, която пристига от предизборните срещи е, че е добре приет от избирателите и наваксва изоставането си в хода на предизборната кампания.

Благо Солов обяви кандидатурата си два дни след Тодор Попов. В отминалите месеци, той ясно изрази позициите си по отношение на някои решения на общинска администрация. Взе категорично становище по въпроса за началото на процедурата по продажбата на училището в Црънча и други подобни решения, които според него са в противоречие с интересите на местната общност. Предприемачът бе най – яростният критик на настоящото управление на общината. Солов е подготвен кандидат, който има богат арсенал от комуникативни умения и посланията му с лекота достигат до избирателите. По явно тактически  причини Благо Солов забави медийните си изяви през първата половина на кампанията, предпочете да даде приоритет на срещите тип „лице в лице“, ограничи се само с появи по местната телевизия, което може да „забави темпото“ и да му изиграе лоша шега на 27 октомври. Не бива да пропуснем факта, че зад кандидатурата му застана втората голяма партия /БСП, която загуби минимално от ГЕРБ Евроизборите в Пазарджик/ с целия си организационен и човешки ресурс.

Две седмици преди вота на 27 октомври прави впечатление  отношението между тримата основни конкуренти. За разлика от други години, кампанията се води без лични нападки. Критикуват се политики и конкретни управленски решения, но не се прекрачва границата на добрия тон и доброто възпитание.

Листите с кандидати за общински съветници

Поставям изборът на общински съветници на втори план, защото практиката в Пазарджик показва, че всеки избран кмет съумява да изгради мнозинство, което в крайна сметка подкрепя управленските му решения и идеите за управление. Много често това мнозинство е изградено от взаимно изключващи се политически субекти на национално ниво и предизвикват присмех в наблюдаващите. В същото време изборната практика за „преливане на доверие“ от кандидат за кмет към листа и обратното е политически факт, който си заслужава отделен задълбочен анализ.

На тези избори Тодор Попов е издигнат от дясно – центристка коалиция, озаглавена „НОВОТО ВРЕМЕ“. В нея влизат както десни формации като  Съюз на свободните демократи, Обединени земеделци и ВМРО, така и центристите от Новото време. Не може да се пропусне фактът, че за разлика от последните два вота, водач на листата е самият Тодор Попов. Според кандидат съветници от тази листа, това е по тяхно настояване, защото се смята, че неговото лидерство ще „прелее“ доверие към тях и това ще доведе до по – голям брой съветници в бъдещия местен парламент. Според критици на неговото управление, водачеството в листата е ясна заявка на сегашния градоначалник за участие в преговорите по създаване на ново мнозинство, което да „замете“ пораженията от управлението му, при загуба на мажоритарния вот. Втори в листата е Хари Харалампиев, който бе неизменен председател на Общинския съвет в управленските мандати на Попов. Кметът на Пазарджик нееднократно е заявявал, че адвокат Харалампиев е негов „ментор“. От своя страна Харалампиев му се закле във вярност от председателското място. Той е безпартиен и е подчертавал, че при влизането в Пленарна зала, съветниците трябва да забравят политическите си партии и пристрастия, и работят за благото на Пазарджик. Трети в листата е д-р Никола Пенчев. Все още функционер на СДС, явявал се на предварителни избори с д-р Иван Колчаков за кандидат кмет на Пазарджик.  Зевзеците в града се шегуват, че общата възраст на първите трима в листата е на около 200 години. Четвърта е медалистката от игрите в Рио Рени Камберова, която е силният човек на общината в спорта. Пети е председателят на Съвета за младежка политика Александър Иванов, който е и председател на Управителния съвет на волейболния Хебър. Шести в листата с кандидати е Румен Димитров. Прави впечатление присъствието на хора, които през отминалия мандат бяха избирани като съветници от други листи – Христо Бързев /БСП/ и Атанас Качаков /ГЕРБ/, както и имената на двама бивши областни управители – Иван Йорданов, назначен за такъв от квотата на ДПС и Златко Митрев, служебен областен управител, предложен от президента Румен Радев.

Водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ е инж. Иван Панайотов. Втори е областният координатор Найден Шопов, трети е общинският председател Илиян Вулянов. Листата с кандидати прави впечатление като широко отворена за гражданската квота, в нея откриваме и имената на Малина Консулова – Златева, бившият областен управител от СДС Даниел Мирчев, началникът на местния образователен инспекторат Валя Кайтазова, както и журналиста Валентин Ненков. Листата излъчва солидност и експертиза.

Присъствието на шест жени в първите 11 кандидата от листата на БСП за България прави голямо впечатление. Представителите на столетницата в Пазарджик никога не са представяли подобна листа с кандидати. Водач е председателят на общинската структура Лиляна Мърхова, втори е кандидатът за кмет Благо Солов. На трета позиция отново е жена Лили Георгиева, а четвърти Чавдар Чавдаров, който се представи като сериозен опонент на управлението през отминалия мандат. Броят на жените допълват имената на Велина Георгиева – Петкова, Анета Чипарова, Цветелина Арапова – Чавдарова и Стефка Пенева. Прави впечатление, че „столетницата“ най – после е дала път на доста млади хора, но дали те споделят нейните ценности, предстои да видим.

Няма как да пропуснем и впечатлението, че опитни политически играчи, които биха могли да постигнат голям брой преференции са поставени на места, които са гранични от избираемите. Това ме навява на мисълта, че преференциалното гласуване ще изиграе значима роля в избора на бъдещите общински съветници от всички партии и коалиции, които са регистрирани за участие в изборите на 27 октомври, независимо от законовите промени, които направиха пробивът с преференциално гласуване по – труден.