Щабът реши: Епидемия – да, ваканция – не

Очаква се пикът на епидемията да бъде през следващата седмица

Снимка: Архив

След проведено заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания беше взето решение да се обяви грипна епидемия на територията на област Пазарджик, считано от утре 17 януари. Това оповести след заседанието на щаба областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. По данни на РЗИ Пазарджик има рязко увеличение на броя на заболелите от респираторни заболявания в региона.

Поради ниския процент болни в училищата – едва 18%, грипна ваканция не е обявена. На 18 януари – петък, от 10.30ч. ще се проведе ново заседание на Областния щаб, за да се прецени дали да бъде обявена и грипна ваканция за учениците през идната седмица.

Регионалната здравна инспекция ще изпрати уведомителни писма до всички здравни заведения заедно с мерките, които следва да бъдат предприети при грипна епидемия. Вирусът засяга предимно децата до 4 години и възрастните хора. Голям е броят на усложненията и на болните в детските отделения и отделенията по вътрешни болести. Очаква се пикът на заболеваемостта да е през следващата седмица.