Чудотворните пантофи на Свети Спиридон, с които и до днес той броди сред християните и им помага

Неизменна е помощта, с която Божия застъпник откликва на искрените желания. Не случайно свещениците уверяват, че пантофите му се износват всяка година и ги подменят с нови при тържествена литургия. Нишки от старите се раздават щедро в магазина край храма.
Невероятни са чудесата, които се разказват за самоотвержения Тримитунтски епископ.

Част от тях са записани в житието му, а част са събрани в отделни сборници и продължават да се допълват с нови.

Свети Спиридон се е борел за утвърждаване на православието и за закрила на християните.  Той не е допуснал католическо присъствие в храма си, въпреки че венецианците са владеели почти 400 години острова. С неговите молитви населението е спасявано от глад, от страшните болести чума и мор, от разграбването на града от пирати и от тягостното османско владичество. Съвсем естествено той е всепризнат застъпник на остров Корфу, така както Свети Йоан Рилски обгрижва българите . Православната традиция го почита като лечител наравно със Свети Панталеймон.

В средата на 7 в. мощите на светеца са извадени и тържествено пренесени в Константинопол. Още тогава е направило впечтление, че независимо от дългото време, изминало от смъртта му, тялото му се съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите на светеца.

Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. Друг удивителен факт, който науката не може да обясни е, че тялото на св. Спиридон има постоянна телесна температура от 36.6 градуса. Православната Църква чества паметта му на 12 декември, а Римокатолическата на 14 декември.

Източник: http://arhiereiskopz.com/