Читалище „Развитие“ в Пещера изпрати произведения на млади български автори на сънародниците ни в Чикаго

Снимка: Читалище blogger

В тези трудни за всички ни времена до българите, живеещи в Чикаго достигна една прекрасна инициатива, наречена „Българско слово без граници“. Тя е на библиотеката при НЧ “Развитие -1873” в град Пещера и нейния главен инициатор Богдана Сиракова.

Идеята е да се запази българското слово навсякъде по света и младите хора, живеещи в чужбина да не спират да четат на родния ни език. За целта ни бяха изпратени кратки произведения на млади български автори.

Нашата задача, на “Сдружение Българка – Чикаго”, беше да ги отпечатаме на цветни листове и да ги разпространим в българската общност. Посветихме нашата работа на деня на Будителите – 1 ноември , но поради затегнатите мерки и затварянето на местните училища и библиотеките, работата ни малко се затрудни.

Това не ни отказа и все пак успяхме да организираме едно онлайн сътрудничество и да разпространим между максимален брой хора тези нови за нас автори и много интересни стихотворения.

Цялото събитие стана възможно благодарение на Училище “Света София “ -Чикаго, неговата директорка Даниела Михайлова и Йорданка Петрова -начален учител, които благодарение на онлайн обучение, успяха да изпратят творбите на всички деца и ни зарадваха с тези чудесни видеа.

Другите сърцати участници са училище „Нови Хоризонти“ – Розел в лицето на госпожа Таня Дишева. Тя, заедно с останалите си колеги, успяха да раздадат стиховете на всички деца , а в детската група да им ги прочетат. Снимките от четенията по класове са от тяхното училище.

И не на последно място, благодарение на Цветана Петрова , библиотекар в едно от чикагските предградия, папките със стихове, подготвени от Емилия Иванова и Ники Лазаро, са изложени в три библиотеки в два различни щата в Америка- Илинойс и Джорджия .

По този начин българското слово наистина е без граници и ще продължи да живее в сърцата на хиляди българи, живеещи из цяла Америка.