Четири деца с различни отравяния са приети в МБАЛ-Пазарджик – с бензин и аспирин

Снимка: Нова телевизия
Четири деца с различни отравяния са приети във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик през последната седмица. Две от децата са излекувани и изписани, а две все още продължават да се лекуват, съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев.
Момиченце на 1 година и два месеца от град Бургас, което се е отровило с бензин, е прието в Интензивния сектор на отделението. То е гостувало на своята баба в Пазарджик, която по грешка му дала да пие от шише, в което се е съхранявало горивото. По думите й, детето е отпило 2-3 глътки от бензина. Момиченцето е прието в болницата в увредено състояние и интоксикирано.
„Взехме превантивни мерки, за да не развие детето химична пневмония, която е много опасна, защото бензинът се излъчва през белия дроб“, обясни д-р Данчев. Детето е вече излекувано и изписано от отделението.
Не по-малко тежък е случаят на 11-годишно момиче от с. Семчиново, което се е отровило след като е консумирало неизвестно количество мастика. То е прието с алкохолно отравяне, в тежко състояние, но благодарение на бързите мерки от страна на лекарите, е спасено и вече е изписано здраво.
В момента в отделението се лекуват още две отровени деца.
Момиченце на 2 г и 8 месеца от с. Лесичово, което е оставено без надзор от своята баба, на която е гостувало, е успяло да погълне 1 таблетка хлофазолин, лекарство за намаляване на кръвното налягане. Детето е прието в незадоволително състояние във Второ педиатрично отделение около 2 часа през нощта на 19 юни. То е било със забавена сърдечна дейност и хипотония.
След започнатото лечение състоянието на момиченцето се подобрява , но ще остане на лечение още няколко дни.
„Ако не се реагира веднага, дори 1 таблетка може да е изключително опасна за малко дете“, предупреди д-р Данчев.
Той е особено фрапиран и от последния случай на 25-дневно бебе, което е прието на 17 юни. Малкото момченце е било намазано няколко пъти с бебешко олио, в което е била разтворена таблетка с аспирин. Появата на обриви по тялото му става причина да бъде потърсена лекарска помощ. Детето е прието интоксикирано и в незадоволително общо състояние. След проведеното лечение вече е значително по-добре и предстои да бъде изписано от отделението.
Единственото отделение в областта, където се лекуват отравяния на пациенти до 18 г., е Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик.
12 са случаите на отравяния на деца , които от началото на годината са лекувани във Второ педиатрично отделение. В повечето случаи става въпрос за медикаментозни и алкохолни интоксикации. Има и случай на дете, което се е отровило с формалдехид. Благодарение на положените грижи от медиците от Второ педиатрично отделение всички деца са спасени.
Началникът на отделението, д-р Валентин Данчев, апелира към родителите да не оставят децата си без надзор, да бъдат много внимателни и да съхраняват лекарства и препарати на места, които са недостъпни за тях.