Четирима едновременно извадиха кръста в Пещера

Четиримата едновременно извадиха кръста от изкуственото езеро в парка

Снимка: Изваждането на кръста в Пещера

Стотици жители и гости на Пещера пренебрегнаха студеното време и изпълниха района около езерото в централния парк на града, за да бъдат част от Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста. Замръзналата вода бе предварително разбита, за да има къде да скочат четиримата желаещи – Константин Спасов, Васил Димов, Борис Иванов и Костадин Тахов. Дали заради студа или, за да покажат единение в празничния ден, както скочиха заедно, така и заедно четиримата извадиха богоявленския кръст.

По традиция Йордановден в Пещера започна със шествие, водено от всички пещерски свещеници и архиерейският наместник отец Любомир. В шествието се включиха кметът Николай Зайчев, народният представител Десислава Костадинова, ръководството на общината, миряни. На езерото в централния парк свещениците отслужиха Божествена литургия за здраве и благочестие на миряните.

Дошлите край езерото бяха благословени от свещениците, които по-късно осветиха кабинета на градоначалника Николай Зайчев, както и цялата сграда на Общината, за да бъдат успешни и полезни делата на работещите в нея.

Смелчаците, скочили за кръста, също бяха посрещнати от кмета, който им връчи парична награда. Поощрение, те получиха и от народния представител Десислава Костадинова.

През последните години кръстът се хвърля винаги в изкуственото езеро, а до неговите води биват допуснати само онези, които предварително са заявили желание в съответния църковен храм.