Четвъртокласниците от НУ „Васил Друмев“ спечелиха купата от спортния турнир в Баткунския манастир в Деня на детето

Ученици от НУ „Васил Друмев“ гостуваха на Баткунския манастир „Св. Св. Петър и Павел“ край село Паталеница по повод 1 юни – Денят на детето. Децата изучават предмет „Религия“ с презвитера Милена Кочева и по идея на Архиерейското наместничество в Пазарджик се проведе спортен празник с участието на ученици от НУ „Васил Друмев“ – Пазарджик, ОУ „Христо Смирненски“ – Пазарджик и ОУ „Константин Величков“ – с. Паталеница.

Специален гост на детския празник бе и Негово Високо преосвещенство доростолския митрополит Яков, който все още е и игумен на Баткунския манастир.

Празникът в манастира е традиционен и се провежда всяка година на 1 юни в чест на децата. Тази година празничната програма започна в 10.00 часа, като имаше тематични дейности в няколко категории – рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра, щафета, теглене на мъже и творчески задачи. Всеки училищен отбор включваше 25 деца, разделени в различни категории.

Празникът започна с химна на Република България, а стартът бе даден от митрополит Яков, който бе и любезен член на журито, което оценяваше участниците. Архиерейският наместник отец Боян Кочев пък влезе отлично в ролята на съдия на футболния турнир. Останалите духовници се включиха в комисиите, които оценяваха различните игри.

Възпитаниците на НУ „Васил Друмев“ в Пазарджик взеха призови места в категориите: футбол, интелектуална задача, щафетно бягане, като се класираха на първо място и завоюваха купата на шампионите за цялостно представяне в състезанията. Капитан на отборът на учениците от 4 б клас бе Васил Георгиев.

Празникът премина при отлична организация от страна на Баткунския манастир, неговите монаси и персонала, както и Архиерейското наместничество в лицето на архиерейския наместник отец Боян Кочев и колегията от свещеници към църквата „Св. Богородица“ в Пазарджик. Всеки един от участниците получи подарък, сладкиши, вода и обяд.

Децата с интерес разгледаха зоокъта в двора на манастира и останаха очаровани от живописната градина от цветя, храсти и дървета. Запалиха свещ в църквата на манастира и пуснаха балони с благословии в небето.

Детският празник завърши с традиционно хоро, на което се хванаха освен всички деца и учители, и присъстващите духовници.