Църквите в Пещера остават отворени за Великден

На Цветница няма да се раздава върба, за да няма струпвания на хора, а на Разпети петък няма да се минава под масата, а под плащеница, държана високо от четирима души.

Архив

Църквите на територията на Пещера, Радилово и К. Димитриево няма да бъдат затворени, въпреки опасността от заразяване с COVID-19. Това стана ясно след среща на Йордан Младенов с местните свещеници. Те увериха градоначалника, че ще вземат всички необходими мерки за избягване на струпвания на миряни по време на богослуженията в предстоящите празници.

Храмовете се дезинфекцират с препарати, иконите се почистват през определен период от време. Младенов от своя страна предложи на духовниците да предостави дезинфектанти и лични предпазни средства.

Ще има засилено полицейско присъствие в нощните бдения за да бъде гарантирана безопасността на богомолците. Празничните богослужения ще бъдат отслужени по обичайния начин и ще дават причастия. На Цветница няма да се раздава върба, за да няма струпвания на хора, а на Разпети петък няма да се минава под масата, а под плащеница, държана високо от четирима души.