Църквата „Свето Преображение Господне” в Пазарджик отбелязва храмовия си празник

Църквата „Свето Преображение Господне” в Пазарджик отбелязва храмовия си празник. Всяка година на 6 август Православната църква чества големия християнски празник Преображение Господне.

Строежът на храма е започнал през 1859 година, а неговото освещаване става през 1862 година. „По време на църковно-националните борби гръцките духовници са изгонени от църквата „Света Богородица” и на тях е предложено да служат в параклиса „Света Неделя”. Те решават да построят храм, в който да се служи на гръцки език. Оттам идва и названието на храма „гръцката” църква, което е неправилно, защото църквата е строена от българи и с дарения от българския еснаф.

Църквата е била действаща до 1994 година, когато е затворена след пожар в старата поща, или сега часовниковата кула-символ на град Пазарджик. Тогава е складиран около и в храма останалия от пощата дървен материал. С течение на времето църквата и дворът се превръщат в склад за строителни материали.

През 2009 година с помощта на доброволен труд от строителни предприемачи и жители на община Пазарджик, храмът е почистен и преобразен и отново става действащ, а от 2009 година до сега църквата отбелязва на Преображение храмовия си празник.