Художниците от Представителството на СБХ откриха годишната си изложба

На 18 октомври се почита Св. Лука, смятан за основоположник на християнската иконопис

Снимка: Маргарита Иванова
Това е денят, в който художниците от Представителството на СБХ Пазарджик традиционно откриват годишната си изложба. Творците почетоха паметта на своя колега художник-калиграф Георги Веселинов, които ще остане в историята на изобразителното и приложно изкуството със своята научно-изследователска работа в областта на шрифта.
На тази годишна изложба преобладаващи са нефигуралните, абстрактни композиции. Mогат да се видят произведения и автори, които експериментират при пресъздаването на околната среда и всичко което ги вълнува чрез по-свободно третиране, чрез линия, форма и цветни петна. В изложбата са представени творби и от портретния жанр, пейзажа, фигуралната композиция. Въпреки разнообразието на творби и автори, изложбата въздейства като единно компактно цяло.
Художниците не подминаха да отбележат 90-та годишнината на доайена на Представителството на СБХ Пазарджик Димитър Копривщинов.
Както всяка година Община Пазарджик се погрижи за изявените творци през изминалата година.
Г-жа Гергана Табакова, директор на Дирекция образование и култура връчи наградите от Община Пазарджик на Димитър Маламски, Леон Бабачев, Нейчо Дойчев и Стоян Димитров.
Наградата на Съюза на българските художници получи Петър Бажлеков.
С поздравителен адрес за Годишната изложба художниците бяха поздравени от народният представител Надя Клисурска. Тя пожела успех на изложбата, а на участниците здраве, щастие, благополучие, творческо дълголетие и реализирани идеи.