Хроника на едно неразкрито убийство: Навършват се 8 години от смъртта на Татяна Стоянова

Архив

На 12 януари 2023 година се навършват 8 години от убийството на Татяна Стоянова в Пазарджик. За този период не бе разкрит убиецът на 33-годишната шефка на кабинета на кмета Тодор Попов. 3 години след убийството и, Софийската градска прокуратура, която ръководи разследването, спря досъдебното производство за тежкото престъпление, образувано срещу неизвестен извършител. Спирането обаче, не означава прекратяване. При появата на нови факти или доказателства то може да бъде възобновено.

За 8-те години от фаталната за Стоянова дата 12 януари – именният и ден, е свършена много работа, но физическият убиец на младата жена остава неизвестен. Хронологията на събитията започва в 18.40 часа, когато е подаден сигнал за открита мъртва жена до автомобил пред гараж на Моста на Лютата в Пазарджик. Установено е, че става дума за убийство като младата жена е идентифицирана, открити са 5 гилзи. Раните, които е получила от преправен газов пистолет в боен, са в гърдите, стомаха и главата. Няма свидетели на убийството. Две седмици след убийството по заповед на главния прокурор разследването е иззето от Пазарджишката окръжна прокуратура и прехвърлено в Софийска градска прокуратура.

В края на март 2015 г. в пленарната зала на Народното събрание в отговор на депутатско питане тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщава, че има установени лица, съпричастни към убийството. Тя пояснява, че разстрелът е свързан с финансово-икономически интереси. Казаното обаче до сега не е намерило потвърждение, тъй като заподозрян за убийството няма, въпреки, че в рамките на досъдебното производство са разпитани близо 200 свидетели, изготвени са и различни експертизи.