При съставянето на списък на продуктите, необходими за поддържане на здравето и постигане на дълголетие, се съсредоточихме върху три източника на информация – изследвания на учени, открития на диетолозите и личен опит на столетници. Оказа се доста обширен списък от 8 позиции, но само такъв балансиран подход към храненето ви позволява да наситите организма с необходимите вещества и да предпазите от болести.
Фасул
Първото място в профилактиката на рака на този зеленчук от семейството на бобовите растения е дадено на американски учени. И когато вземете предвид, че онкологичните заболявания са сред първите пет причини за преждевременна смърт, бобът спокойно може да се счита за продукт на дълголетието.
Съставът на боба е уникален. На първо място, това е протеин, чието количество не е по-ниско, а качеството дори надминава много видове месо и риба. Сложните въглехидрати осигуряват висока енергийна интензивност на семената. В големи дози съдържа такива противоракови витамини като аскорбинова киселина, бета-каротин, токоферол (Е). От микроелементи много калций, магнезий, желязо.
Ежедневната консумация на боб и други бобови растения нормализира обмяната на веществата, подобрява храносмилателния тракт, насища клетките с кислород, укрепва имунната система.
Зеленчуци
Сред полезните продукти от зелените зеленчуци са броколи, спанак, целина, магданоз, всички видове зеле.
- Голямо количество фибри – диетични фибри, значително подобряващи работата на червата и това е нашият имунитет.
- Съдържат бавни въглехидрати, които осигуряват енергия, но не се превръщат в мазнини.
- Съдържат витамини от антиоксидантната група (A + C + E).
- Съдържа сулфорафан – ензим с противоракови свойства.
За да увеличат максимално полезните свойства на зеленчуците от зелената група, диетолозите препоръчват да ги консумирате сурови. Дневната норма е 200-300 g.
Риба, морски продукти
Не само лекарите смятат рибата за продукт на младостта и дълголетието, но и жителите на регионите, известни с най-дългата продължителност на живота – Средиземноморието, Япония. Хората, които редовно я ядат, страдат по-малко от сърдечни заболявания, инсулти и други съдови заболявания. Здравната стойност:
- висококачествен протеин, чието количество не е по-ниско от най-добрите сортове месо;
- ценни полиненаситени мастни киселини, които не образуват холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове;
- витамини A, D, E.
Струва си да заменим, че само морската риба има такива свойства.Така, че спокойно можете да си поръчвате любимото суши и https://www.foodpanda.bg/cuisine/sushi-delivery-sofiya ще ви достави този здравословен продукт за дълголетие. Също така можете да се възползвате от 10 лв отсъпка с код 10panda до 31.07.2020г., ако сте нов потребител и искате да изпробвате услугата – доставка на храна.
Орехи и пълнозърнести
Ако искате да живеете дълго, продуктите от ежедневната ви диета трябва да бъдат кафяв ориз, елда, трици хляб, овесени ядки груба консистенция, изискващи готвене. В допълнение към мултивитаминния състав, те имат много фибри.
Не по-малко ценни са ядките, особено мастните ненаситени киселини, съставляващи състава им. Ако ядете 2-3 ореха всеки ден, ще запазите светъл ум и добър спомен до края на живота.
Цветни зеленчуци
На масата на жителите на Средиземноморието всеки ден има полезни продукти за дълголетие – цветни зеленчуци. Всеки от тях има не само отличен вкус, но и уникален набор от характеристики.
- Доматът е зеленчук на младостта №1. Съдържа ликопен, който не позволява развитието на ракови клетки.
- Морковите са лидер в бета-каротина, един от трите най-силни антиоксиданти.
- Пиперът, особено червеният, жълтият, оранжевият, е богат на витамини А и С.
- Патладжанът е полезен с фибрите, голямо количество калий и магнезий, необходими за сърцето, мозъчната дейност. Зеленчукът регулира киселинно-алкалния баланс на организма.
- Лукът и чесънът – при редовна консумация тези зеленчуци могат да отблъснат атаката от всякакви инфекции.
Горски плодове
Правейки списък с продукти за дълголетие, не можете да пренебрегнете страната на зрънце. Това са абсолютни рекордьори по комплексното съдържание на витамини C, A, PP, B₁, B₂, E, микроелементи от желязо, мед, цинк, калций, магнезий, фосфор. Летният сезон е възможност за попълване на резервите на организма с горски плодове, за почистване на червата от токсини с тяхна помощ, за нормализиране на метаболизма, работата на целия храносмилателен тракт.
Зехтин
Продуктът на дълголетието, ефективността на който е доказан от науката и живота – зехтин. Основното му предимство са ненаситените мастни киселини, които лесно се абсорбират от организма и не запушват съдове, както е при животинските мазнини. Освен благоприятен ефект върху съдовата система, зехтинът подобрява чревната подвижност, лекува увреждане на лигавицата на храносмилателния тракт.
Млечни продукти
Те са източник на достъпни за нашия организъм протеини, млечни мазнини, балансиран набор от витамини и минерали – калций, фосфор, магнезий.