Хотелиерите и ресторантьорите имат нови възможности за финансиране, стана ясно на среща във Велинград

“Велинград е предпочитано място от туристите. Ние сме стратегически разположени, минералната вода е ценност, която ни дава много възможности. Градът ни се нарежда на второ място (след София) по броя на туристите, като през изминалата година са посрещнати близо 310 000 души, което е 35% ръст. За първа година имаме събираемост на туристическия данък 91%”. С тези думи кметът на общината д-р Коев откри среща, инициирана от Българската банка за развитие ( ББР) и представители на хотелиерите и ресторантьорите в града, която се осъществи със съдействието на най-голямата онлайн медийна платформа в областта на туризма Travelnews.
“Велинград има над стогодишна история в сферата на туризма. Градът се намира на 700-800 метра надморска височина, което го прави уникално място за здравето на човека. Нямаме нито едно предприятие, което да излъчва вредни емисии.”, заяви председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград и Западни Родопи, Златко Златанов.
По думите му, инвестициите в туризма са огромни, а браншът е неизменна част от живота на велинградчани. “Имаме много добър партньор в лицето на общината, срещаме разбиране и работим заедно за добруването на града и развитието му като предпочитана СПА дестинация”, каза още Златанов.
Представителят на ББР Димитър Стоилов запозна присъстващите с иновативните продукти на банката, които са “моделирани за туристическия бранш и съобразени с фарсмажорните обстоятелства през последните години”. Стоилов съобщи, че подобни срещи с представители на местната власт и браншовиците са част от инициатива, която ще се проведе в 15 български курортни места.