Хора с увреждания от Пещера вече имат нов специализиран автомобил

Хората с увреждания в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания вече ще ползват нов автомобил марка „Рено“, модел „Мастер“. Моторното превозно средство е специализирано до 3.5 тона (8+1 места), от които едното е пригодено за превоз на хора с увреждания с място за инвалидната количка.
Автомобилът е снабден с авариен люк на тавана. Налични са обозначения на аварийните изходи. Осветлението е вътрешно, двусекционно (бяла и синя светлини) LED. Подът е покрит със специален балатум, предпазващ пътниците от подхлъзване (anti-slip). Седалките са снабдени с триточкови колани, фиксиран гръб.
Автомобилът е фабрично пригоден, за да се използва и от хора на колички.
Монтирано е електрическо стъпало, разположено под страничната плъзгаща се врата осигуряващо комфортно и безпроблемно качване и слизане от автомобила. В задната си част превозното средство е снабдено с удобна автоматична, електрическа рампа за преодоляване на стълби, прагове и други препятствия, осигуряваща достъпност за хора с инвалидна количка. След качване, количката се обезопасява със специални за целта колани, като това гарантира сигурното и безопасно транспортиране на човека.
Община Пещера води активна социална политика, насочена към лица с увреждания. С новата придобивка се цели ползвателите да водят активен живот и да получават всички социални услуги предлагани от Дневния център. Общината ще продължи да работи в посока подобряване на средата за живот на хората с увреждания.
„Смятаме че е от изключително значение те да имат възможността да пътуват надеждно, свободно и удобно. Лицата, които посещаават ежедневно Центъра могат да разчитат на служител, който подпомага лицето да бъде превозено със специализиран и удобен автомобил.“,каза кметът на Общината Йордан Младенов. Той връчи ключовете на автомобила на директора на социалното заведение Соня Бурова.