Хебър е на финала за Балканската купа

Над 1000 зрители видяха страхотната победа на Хебър

Снимка: Момент от мача Хебър - Млади Радник

Волейболистите на Хебър спечелиха правото да играят на финала на турнира за Балканската купа след чиста победа с 3:0 над сръбския Млади Радник. Резултатът в отделните части бе 25:20, 27:25 и 25:21. 

Пазарджишките тигри започнаха първия официален за сезона мач в състав: Ненчев, Станев, Рагин, Ляфтов, Гантър и Никкел, като либеро игра Каракашев. Още в началото на първия гейм нашите показаха на младите и амбициозни представители на една от най – добрите школи в света, че ще им бъде трудно в Спортна зала „Васил Левски“. Страхотна блокада на Стойко Ненчев даде преднина на жълто – сините. Резултатът се движеше точка за  точка, като сърбите атакуваха със сервис основно Никел, който за съжаление бе „пробит“. Младият руснак бе сменен при 12:14 от Мартин Симеонов, който веднага бе „активиран“ от Иван Станев и реализира две поредни атаки. До 17:16 двата отбора се редуваха да печелят началния удар на противника, когато се разигра Александър Ляфтов и след страхотен пайп, Хебър се откъсна в резултата, за да завърши гейма с 25:20. В този първи гейм, а и в целия мач се видя, че Пламен Константинов е допуснал голяма грешка, като не взе Иван Станев на световното. Разпределителят на Хебър показа страхотна и разнообразна игра, а младите сърби се объркаха тотално, откъде ще дойде следващата атака на домакините. Иван показа страхотна игра и на блокада.

Вторият гейм започна добре за сърбите, които дръпнаха в резултата 3:5. Ляфтов отново поведе отбора до 6:6. Сервисът на Гънтър продължаваше да не влиза. При 16:17 зрителите в залата видяха „брилянтно“ решение на Наско Петров, което реши и в голяма степен гейма. Старши треньорът на пазарджиклии замени Станев с Байрев и Гантър с втория разпределител Станков, което му позволи да има трима нападатели на предна линия. В края на гейма три поредни сервиса изпълни Венци Рагин, а  Стойко Ненчев със страхотни начални удари доведе резултата до 27:25. В този гейм се видя голямата разлика между селекцията от тази година и тази от миналия сезон. Ако тогава се разчиташе основно на Ляфтов да решава заплетени ситуации в края на гейма, сега Атанас Петров може да то направи с всеки един от полето.

Третият гейм също започна с успех за гостите, които поведоха с 3:5 и 7:10. Нашите се стегнаха и поведоха с 13:12, което накара сръбския треньор да клати невярващо с глава. При 13:15 Атанас Петров взе втория за гейма таймаут, въведе необходимите корекции. Александър Ляфтов се отчете с пореден ас при 18:18. Сервисът на Ненчев отново бе безупречен и Хебър взе гейма с 25:21.

Тази победа изпраща Хебър на финала, където ще срещне турския Зираат банк, който вчера победи румънския CSM, без да покажат най – добрата си игра. Заедно с отбора от Турция са пристигнали и около 50 техни привърженици, което вкарва допълнителен положителен заряд в днешния мач. Финалът е от 19 часа.