Хванаха крадец на златни синджири от шията на жени в Пазарджик

Снимка: News.lex.bg.

В резултат на усърдна и целенасочена работа служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик под надзора на прокурор от Районната прокуратура установиха и задържаха дързък рецидивист извършил няколко грабежа и един опит за грабеж, съобщиха от ОД на МВР.

Разследването започнало по обед на 24 май, когато в РУ-Пазарджик се получил сигнал за нападната жена в района на пазарджишкия булевард „България“ . Използвайки наличието на множество хора във връзка с празничното шествие на този ден неизвестен последвал 75-годишна пазарджиклийка до входа на жилищен блок. Там той я бутнал и скъсал от шията и златен накит, след което побягнал.

Няколко дни по-късно в района на градския пазар в Пазарджик е регистриран опит за грабеж, извършен по аналогичен начин. За радост на мястото имало повече хора, които се развикали, извършителят изпуснал златното синджирче на земята и избягал. На следващата сутрин в РУ-Пазарджик се получили още два сигнала за нападения над две жени на 51г. и 24г., и двете от областния град. По сходен начин апашът скъсал носените от тях златни синджирчета и бързо се укрил.

За работата по всички случаи бил сформиран екип от опитни служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик, разследващи полицаи и експерт. В резултат на усърдна и целенасочена работа те установили, че и при четирите нападения извършителят е един и същ, а именно 30-годишен мъж от Ихтиман. Той е стар познайник на органите на реда, преди няколко месеца е излязъл от затвора, където е изтърпявал присъда „лишаване от свобода“.

В „актива си“ има 41 заявителски материала за извършени от него престъпления, като 28 от тях са само за грабежи. Спрямо грабителя са образувани досъдебни производства под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Той е задържан първоначално за срок от 24 часа в ареста на полицейското управление в областния град. С постановление на наблюдаващ прокурор срокът на задържането му е удължен със 72 часа. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава.