Финално: Затягат COVID мерките в цялата страна

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата.

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и сколи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други.

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места.

Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.

Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски.

Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета.

Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановоява.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облекалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски.

Частни събития като сватби, кръщенета и други подобни събития могат да се провеждат с до 30 души на закрито и 60 души на закрито.

Всички търговци, които предоставят услуги, трябва да не допускат повече от един човек на осем квадратни метра.

На всички пазари, тържища и базари трябва да се осигури еднопосочно движение и на един човек да се падат осем квадратни метра.

Работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа там, където е възможно. Допуска се присъствена работа на максимум 50% от персонала.

Мероприятия ще могат да се провеждат, когато 100% от персонала е с валиден цифров COVID сертификат.

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. „Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни„, каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.

Тези мерки съответстват на предложението на доц. Ангел Кунчев, както и на гласувания Национален оперативен план, заяви още Кацаров. Мерките са гласувани с пълно единодушие с експертния съвет по епидемиология, каза още той.

„Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията“, каза още Кацаров и апелира мерките да се спазват. „От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат“.

Заповедта ще е в сила два месеца, като може да бъде удължена или прекратена предсрочно, каза още Кацаров. В рамките на 10 дни от влизане на заповедта ще се направи преоценка и ако е необходимо ще бъдат нанесени корекции, ако се налага дори и по-тежки мерки, каза още Кацаров. Той бе категоричен, че няма да се допусне натоварване на здравната система. „Няма да се колебаем да наложим и най-строгите мерки, ако се наложи. Това заявиси от всички нас“, каза още Кацаров и апелира всички да се ваксинират.

Очаква се становище на Европейската Агенция по лекарствата, която да позволи поставянето на трета доза от ваксината, каза още Кацаров. И допълни – ако това се случи имаме готовност да осигурим тази бустерна доза да се прилага незабавно.

Източник: Дарик нюз