Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея” 2023 ще се проведе от 26 юни до 3 юли

Фестивалът на изкуствата „Арт идея – арт алея” в Пазарджик ще се проведе от 26 юни до 3 юли 2023 г. в пространствата на Младежки дом – Пазарджик, Лапидариума на Регионален исторически музей, Галерия „Георги Машев“, парк-остров “Свобода“, Coworking space Pazardzhik и Къща „Художници“. В програмата му са включени кинопрожекции на нови български филми, концерти, театрални постановки, фотографска изложба, пърформанс, танцова демонстрация и други артистични събития.

На 26 юни е откриването с дебютния игрален филм на документалиста Светослав Драганов „СМИРЕН“, в който ще видим забележителното актьорско изпълнение на Христо Петков. Двамата с режисьора ще бъдат наши гости и ще се срещнат с публиката след края на прожекцията.

Зона „Кино“ продължава и на следващия ден, в който посрещаме още един дебютен филм, но вече с награда „Най-добър игрален филм“ от Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ за 2023 година. „Изкуството да падаш“ на режисьора Орлин Милчев е с двойно пазарджишко присъствие – актрисата в главната роля Елена Замяркова и монтажиста Димитър Андреев. Отново Ви каним на среща с екипа след прожекцията.

Преди филма ще подгреем с изпълнението на четирима студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, чийто музикален порив ги кара да сформират стрийт бандата „Живи и здрави“. В групата отново намираме пазарджишка връзка, а именно тромпетистът Георги Манчев.

Сплав между актьори и музиканти е и следващото ни музикално събитие, а именно концерт-спектакъла „Приказката P.I.F. – невиДИМО“, в който групата ще представи проекта си с гост вокали колеги и приятели.

Актьорско присъствие е включено и във фотографската ни зона. Изложбата „Снимките говорят“ с фотографии на Владимир Карамазов, които са участвали в конкурса на фотографска академия „Янка Кюркчиева“ за художествен анализ. Всички текстове-анализи на финалистите ще придружават експонираните фотографии в изложбата.

Театралните събития включват постановката „Страшни травми от детската площадка“, който се поставя за първи път на българска сцена от режисьора Стефан Зарев. Продукцията на Театър „Нокс“ е с участието на Анатолий Ставрев и Мария Панайотова. Анатолий Ставрев е добре познат от шекспировите летни спектакли в с. Паталеница.

Площадният театър „Портокалите или любовта към…“ с режисьор Анастасия Събева ще закрие фестивалната програма.

Събитията включват още:

  • Фен среща с влогъра Цветослав Цонев – Цуро

  • Пърформанса Манифест на фалш арт

  • Среща с пазарджишките художници Васил Петров и Катя и Петър Бажлекови

  • Суинг танцови демонстрации

Пълната програма и актуална информация за събитията може да следите на страницата на фестивала във Фейсбук и Инстаграм тук:

https://www.facebook.com/festartideaartalley

https://www.instagram.com/artidea_artalley_festpz/

Фестивалът се финансира изцяло от Община Пазарджик.