Фалшиви имейли със сърцераздирателни истории и обещания за солидни печалби заляха електронните пощи

Снимка: TVN.BG

Вълна от опити за интернет измами заля електронните пощи през последния месец и половина. Имейли от името на Световната банка и от милиардери заблуждават хората, че са спечелили значителни суми или че ако съдействат за банкови трансфери, ще получат сериозен процент от сумата.

Сюжетите са различни, общото е – горещата молба за съдействие, сърцераздирателната история и очакваната примамлива печалба. Особено, ако е от името на милиардер. Такова писмо получихме на редакционната си електронна поща. Подписано е от Мис Лия Ахил, адвокат, който представлява клиент-милиардер, който се е споминал неочаквано и сега е време авоарите му от банката да бъдат изтеглени. В него се съобщава, че сме сред произволно избраните късметлии, на които ще бъдат преведени над милион долара. Причината да бъдем сред късметлиите е, че фамилното ни име отговаря на името на покойника-милионер.

Най-вероятната уловка идва от факта, че за да получим част от солидното наследство на починалия милионер трябва да преведем символична сума на въпросния адвокат, за да удостоверим намерението си да съдействаме. От там се очаква да предоставим и своите лични данни, номера на банкови сметки и кредитни карти.

В интернет няма 100-процентова безопасност, припомнят от ГДБОП. И затова трябва да бъдем предпазливи и да спазваме определени правила за сигурността си в мрежата, за да не станем част от статистиката с измамени.