Ученици от велинградски села ходят километри пеша до автобуса за училище

Снимка: Дарикнюз

Според общината е недопустимо при осигурени средства и нов асфалтов път училището да не може да се договори с превозвач

Репортажът на bTV е по зрителски сигнал. 12 деца от велинградски села всяка сутрин ходят пеша с километри през планината, за да стигнат до автобусната спирка и да отидат на училище.

13-годишният Мехмед трябва да стане в 5:30 часа, за да тръгне на училище.

„4 километра от тук до Абланица. 06:00 часа тръгваме от тука, минус един-два градуса е. И надолу замръзваме“, казва Мехмед Мустафа, ученик от ПГИТ “Алеко Константинов“ – Велинград.

По тъмно, с фенерчета, децата трябва да преодолеят страха си насред планината, за да се доберат до училищния автобус в съседното село, който ще ги откара за първия час във Велинград.

„Те трябва да ходят в тъмното и да рискуваме живота и здравето на децата, което ние не можем да допуснем“, разказва Салих Трончов, общественик от село Цветино. Някои родители превозват децата си всеки ден с личен транспорт, но това е допълнителен разход за тях.

Учениците учат във велинградската гимназия по икономика и туризъм. Родителите твърдят, че са записали децата си там след обещание за осигурен транспорт.

„Обещания не бих казала, че е точната дума. Да, ние подсигуряваме транспорт на нашите ученици, пътуващи от населените места извън Велинград, казва Любка Байлова, директор на ПГИТ “Алеко Константинов“ – Велинград.

„В разговор с директора тя каза, че е дала заявление в министерството за високопроходим микробус. Както сами видяхте, пътят е съвсем нормален, това е чисто нов асфалтиран път“, казва Салих Трончов.

Такова писмо в действителност има. Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортната фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализирана на втори ноември.

„До Абланица и до Цветино има прекрасен път, има отпуснати средства – тука е въпрос вече на организация. Ще следим темата и ще направим всичко възможно децата да се извозват“, казва Костадин Коев, кмет на община Велинград.

Според общината е недопустимо при осигурени средства и нов асфалтов път училището да не може да се договори с превозвач.

Източник: Дунав мост