Усложнените пациенти с COVID -19 от Пазарджик ще бъдат приемани в Пловдив и Панагюрище

Областният управител Стефан Мирев и Областният кризисен щаб благодарят на областния управител на Пловдив Дани Каназирева и на колегите си от област Пловдив за разбирането и подкрепата

Момент от заседанието

На проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 в област Пазарджик, изпълнителният директор на МБАЛ Пазарджик д-р Красимир Темнилов, отправи апел към Областния управител и членовете на щаба за осигуряване на спешен прием на пациенти с коронавирус, нуждаещи се от активна дихателна реанимация. Спешната мярка се налага поради продължаващата карантина на медицинския персонал от ОАИЛ на МБАЛ Пазарджик. Лечебното заведение продължава да обслужва и всички други спешни пациенти от областта след ПТП, пациенти в коматозни състояния, хирургия и травматология, въпреки ограничения персонал в ОАИЛ.

След изпратеното писмо на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев до областния управител на Пловдив Дани Каназирева, последва и светкавичната реакция от страна на Областния щаб в Пловдив. Усложнени пациенти с COVID инфекция от Пазарджик ще бъдат приемани в УМБАЛ Пълмед Пловдив до 14 юни. Готовност за спешен прием на тежко болни пациенти с коронавирус имат и медиците от МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище.

Общият брой на заразените пациенти с COVID-19  в област Пазарджик към днешна дата е 116. Хоспитализирани пациенти са 21, те са настанени в МБАЛ Пазарджик и МБАЛ „Здраве“, на домашно лечение са 48, а оздравелите са 37. Броят на лицата поставени под карантина е 1873. Разпределението им по общини е както следва: Батак –20 бр., Белово – 45 бр., Брацигово – 36 бр., Велинград – 167 бр., Лесичово – 59 бр., Пазарджик – 920 бр., Панагюрище – 104 бр. , Пещера – 114 бр., а Ракитово – 98 бр., Септември – 262 бр., Стрелча – 29 бр., община Сърница –19 бр.

498 е броят на извършените проверки от 22 май до днес за спазване на карантина в област Пазарджик по данни на ОДМВР. Образувани са 7 досъдебни производства за неспазване на наложената карантина.

По данни на РЗИ пробите за коронавирус в социалните услуги са отрицателни. Предстои пробонабиране в още две услуги в общините Пазарджик и Панагюрище.

В повечето общини от областта детските градини започват работа от 01.06.2020 г. В община Пещера детските отвориха врати на 26.05.2020 г. В община Стрелча детската градина ще остане затворена и след 1 юни поради извършването на ремонтни дейности.