Уникален случай: Оперираха жена от Пазарджик с огледално разположени органи

72-годишната пазарджиклийка Йорданка Дойкова се оказа истински медицински феномен.
Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриват, че всичките ѝ вътрешни органи, включително сърцето, са разположени огледално. Това се случва при изследвания преди лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката. Жената постъпва в Хирургично отделение с панкреатит поради жлъчно-каменна болест. Пристъпихме към тази операция, защото е много по-щадяща за пациентката и няма усложнения от страна на оперативни рани и кървене, обясни д-р Муса Дурльов, който извършва операцията. Негов асистент по време на сложната хирургична интервенция е д-р Гергана Вълева, а цялата оперативна дейност се наблюдава от началника на отделението д-р Георги Стоилов.
За успешната животоспасяваща операция помагат и екип от анестезиолози. Интервенцията продължава близо два часа. Операцията е доста трудна и изисква голяма концентрация и прецизност, тъй като всички органи на Йорданка Дойкова се оказват огледално и хирурзите трябва да извършат всичко наобратно.
„Опасното при нея е, че може да няма пълна ротация на органите, което означава, че реално не се знае къде са и кръвоносните съдове и жлъчните пътища, което прави една такава операция изключително сложна“, уточни д-р Гергана Вълева. Пациентката е оперирана на 13г. от остър апендицит, който не е намерен от лекарите, които са я оперирали като дете. При ревизия на коремните органи се откри в ляво. Много често тези пациенти имат усложнения и трудно излизат от анестезия поради аномалии в белия дроб.
Белите дробове при Йорданка също са разположени наобратно. Левият и бял дроб е с три лоба, а десният с два“, разказа още д-р Вълева. По думите й 1: 100 хиляди е вероятността човек да се роди с напълно обърнати органи, включително сърцето, т.е. обратна аномалия. Никой от лекарите, участващи в операцията няма в своята медицинска практика подобен случай. Според тях това е и първия такъв за МБАЛ-Пазарджик. Интересното в случая на Йорданка е, че анатомията и е напълно различна, но тя не е имала сериозни здравословни проблеми. Има син, дъщеря и се радва на четирима внуци.
72-годишната жена благодари от сърце и душа на д-р Муса Дурльов, хирурзите, анестезиолозите и целия екип на Хирургично отделение за положените грижи за нея и доброто отношение. Тя не се чувства по-специална от другите хора и не приема себе си като феномен. Д-р Муса Дурльов пожела на своята пациентка още дълги години да бъде жива и здрава.