Украински бежанци масово отказаха да бъдат извозени към вътрешността на страната

Снимка: БТВ

От 250 украински бежанци, едва пет от тях са заявили желание да бъдат извозени към държавни бази. Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна. Това стана ясно от изявление на областният управител на Варна Благомир Коцев.

Днес в 10.30 ч. сутринта трябваше да започне извозването на бежанци от хотелите по Черноморието към населени места във вътрешността на страната с бързия влак Варна – София.

По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с влак, след което да се качат на автобуси до Рибарица.

„Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „Берлин” в „Златни пясъци”. Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави – знаете, програмата е до 31 май”.

Бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват, увери той.

„Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са запазени за хора в най-голяма нужда – възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани”, подчерта Благомир Коцев. Там ще са не повече от 500 и 1000 души.

От около 20 хиляди украински бежанци, които са в хотелите в областта, около 3 хиляди вече са заминали в Украйна, 7 хиляди са поискали първоначално преместване, но съдейки по днес, около половината вероятно ще останат по квартири, допусна той.

Източник: Дарик нюз