Т. Попов: С всеки, който разпространява лъжи по мой адрес ще си говорим в друга институция

Общественият интерес по сделката е защитен, коментира Тодор Попов

Снимка: Архив

С възрастта търпението ми се изчерпва и няма повече да толерирам НПО-та да си правят ПР  на гърба ми, като включват и национални медии, това сподели на последната за годината кметска пресконференция Тодор Попов. По думите му, с всеки, който разпространява лъжи по негов адрес ще си говорят в друга институция, явно визирайки съда. Попов показа и увереност, че с наближаването на изборите, около името му отново ще се вдига шум.

Той даде разяснения около сделката с  „Риал Стейтс“, която трябваше да изгради фотоволтаичен парк край селата Априлци и Сбор. Според Тодор Попов общественият интерес в сделката е защитен, а неслучването на парка е в резултат на поредица от събития, които е нямало как де се предвидят. Първоначално е построена малката част от парка, а след обявения от държавата мораториум за включване на мощности над 30 мегавата, изграждането на парка в неговата цялост практически става неосъществимо. Негативно се оказало и премахването на преференциалните цени от държавата при производството на „зелена“ енергия.

Не знам и не разбирам каква „далавера“ може да има тук, коментира Тодор Попов. Фирмата плати половин милион за терена, още толкова за промяна на предназначението на земята и още 800 000 лева за проект на парка, без който той не може да бъде изграден. Попов съобщи, че е сключен и анекс към договора, с който общината получава допълнителни гаранции и претенциите за неустойка могат да се предявят до 3 години, след изтичане на договора.