Т. Попов: Изграждането на отсечката Бошулско шосе – мост Атлантик е първи етап от Западен околовръстен път

Кметът на Пазарджик Тодор Попов внесе уточнения на днешната сесия

Снимка: Архив

Подробности за началото на изграждането на Западния околовръстен път даде кметът на общината Тодор Попов по време на днешната сесия на Общински съвет.

Според него отсечката между кръговото, което ще се изгради на Бошулско шосе и мост Атлантик ще бъде само първи етап от проекта. Той уточни, че общината ще изготви проекта в рамките на около три месеца, ще извърши и отчуждаването на имоти по трасето, което е факт на около 90 процента. Строително – монтажните работи ще се извършат от Агенция „Пътна инфраструктура“. Попов даде да се разбере, че всички тези неща не могат да станат веднага, защото има технологични срокове, които трябва да се спазят. Необходимо е време, както за изготвяне на проекта, така и за АПИ, която трябва да обяви нова обществена поръчка. Реалните строителни дейности могат да започнат най – рано през есента, коментира кметът на общината. По думите му, реално е първият етап да бъде завършен през лятото на следващата година.

Вторият етап от Западния околовръстен път ще включва участъкът от магистралата до въпросното кръгово на Бошулско шосе. Тук са възможни различни варианти и все още не е избран най – добрият, коментира Попов.

Третият етап ще свърза участъкът от мост Атлантик до Главиница. Този участък също ще бъде много важен, защото след разширението на Биовет в Пещера изключително ще нарасне трафикът по направлението Пещера – автомагистрала „Тракия“, съобщи Тодор Попов.

Всичко това ще се извърши в рамките на няколко години и ще реши в голяма степен транспортните проблеми на Пазарджик, приключи Тодор Попов.