Т. Попов: Бюджетът ще надскочи 100 млн., отговорностите също се увеличават

Кметът на общината коментира предизвикателствата в новия бюджет

Снимка: Архив

За 20 години бюджетът на общината се е увеличил пет пъти, което не може да не ни радва, коментира Тодор Попов в началото на обсъждането на бюджета за 2020. Според кметът на общината се увеличават и отговорностите – към чистия въздух, към водоснабдяването и други.

Имам сигурна информация, че през тази година бюджетът ни ще надскочи 100 млн. при планирани 91 към този момент, съобщи кметът на общината. Държавата трябва да разбере, че 70 процента от публичните услуги се предоставят от общините, а държавата превежда около 30 процента от необходимото за това финансиране.

27-28 процента от бюджета на общината идват от данъци, а останалите от продажби и трансфери, коментира Попов, като допълни, че държавният бюджет се сформира от 91 процента данъци. Разминаването прави финансирането на общините несигурно и за тази промяна трябва да положим усилия, призова Попов общинските съветници.

Попов подчерта приоритетите на управлението през тази година, свързани с бюджета като посочи изграждането на нова спортна зала, продължаването на ремонтните работи по стадиона, ремонти на тротоари, подмяна на осветлението и санирането на малки жилищни сгради.